A magyar válogatott esélyei az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjére

Nem kezdődött fényesen a magyar labdarúgó-válogatott szereplése az Európa-bajnokságon, de a csoportkör utolsó fordulója előtt még van esély a továbbjutásra. Marco Rossi csapatának a vasárnapi csoportzárón Skócia legyőzésével kell élnie a nyolcaddöntőbe jutás lehetőségével.

A magyar válogatott nehéz helyzetből indul, hiszen a Svájctól elszenvedett 3–1-es vereség és a németek elleni 0–2-es zakó után már csak a csoport harmadik helyén reménykedhet. A Skócia elleni győzelem elengedhetetlen ahhoz, hogy a továbbjutás esélye fennmaradjon. Döntetlen vagy vereség esetén a csoport utolsó helyén búcsúzna a csapat.

A 24 csapatos Európa-bajnokság lebonyolítási rendszere szerint a hat csoport első két helyezettje mellett a hat harmadik helyezett közül a négy legjobb is továbbjut. A magyar csapatnak a Skócia elleni győzelemmel három pontja lenne, de a gólkülönbség miatt szükség lehet egy nagyarányú győzelemre is.

A B csoportban Spanyolország már biztosan csoportelső, míg Albánia és Horvátország elleni eredmények még kedvezőek lehetnek a magyar válogatott számára. Ha Olaszország nem kap ki Horvátországtól, és Spanyolország legyőzi Albániát, akkor a B csoport harmadik helyezettje legfeljebb két ponttal zárhat, ami jó hír lehet a magyar csapat számára.

A C csoportban Anglia győzelme Szlovénia ellen szintén kedvező lenne, mivel ebben az esetben a harmadik helyezett legfeljebb két pontot gyűjthetne össze. A D csoportot valószínűleg elfelejthetjük, mivel ott már van két négy pont feletti csapat. Az E csoportban minden csapat három ponttal áll, így ott is csak akkor maradna esély, ha az utolsó fordulóban nem születik döntetlen.

Az F csoport ismét reményt kínál, ahol a portugálok már biztos csoportelsők, a többi csapat eredményei pedig még kedvezőek lehetnek a magyarok számára. Ha Portugália nem veszít Georgiával szemben, és Törökország sem kap ki Csehországtól, akkor az F csoport harmadik helyezettje is legfeljebb két ponttal zárhat.

Összefoglalva, a magyar válogatott továbbjutásához szükséges, hogy legyőzzék Skóciát, és legalább két másik csoportban kedvező eredmények szülessenek. A legfontosabb feladat tehát egyértelműen a skótok elleni győzelem, utána pedig marad a reménykedés.