Ukrán partizán beszivárgott egy orosz katonai repülőtérre

Az Atesh ukrán-tatár partizánmozgalom egyik harcosa sikeresen beépült a Voronyezsi katonai repülőtér személyzetébe, ahol szabadon mozoghatott és felvételeket készített a modern harci gépekről.

Az Atesh partizánmozgalom tagja, aki a közösségi médiában is megjelent felvételeken látható, lényegében besétált az orosz légibázisra, és különböző felvételeket készített az ott állomásoztatott harci repülőgépekről, beleértve a Szu-34-es vadászbombázókat is.

A mozgalom által szerkesztett Telegram-csatorna szerint a partizán sikeresen beszivárgott a Voronyezs déli részén található Baltimor katonai repülőgépre, ahol nem csak felmérte a helyzetet, hanem szabotázsakciók végrehajtására is képes volt.

A csatorna hozzáfűzte, hogy az ügynök a megosztott felvételeken kívül "sok értékes információt" is továbbított az ukrán vezetésnek. A légibázis, amely mintegy 250 kilométerre helyezkedik el az ukrán frontvonaltól, potenciális célpont lehet, figyelembe véve, hogy Kijev frissen kapott amerikai engedélyt használhat fel ATACMS-rakétacsapás indítására a repülőtér ellen, bár az Egyesült Államok engedélye a határtól mintegy száz kilométeres sávra vonatkozik, és nem terjed ki a Voronyezsi repülőtérre.

Egy másik, az orosz védelmi minisztériummal jó kapcsolatot ápoló, nyugalmazott orosz pilóta által szerkesztett Telegram-csatorna, a Fighterbomber, felfedte azt az ukrán taktikát, amely az orosz gépek baráti tűzben történő megsemmisüléséhez vezethet. A csatorna szerint az ukránok tengeri és légi drónokat is bevetnek támadásaik során, amelyek túlterhelik az orosz légvédelmi rendszert, és ez vezethet a saját gépek véletlen lelövéséhez, mint például a nemrégiben Anapa város közelében történt esetben, amikor egy orosz Pancír légvédelmi rakétarendszer véletlenül egy Ka-29-es helikoptert lőtt le. A pilóta élcelődve megjegyezte, hogy az orosz barát-ellenség felismerő rendszernek "kizárja a sajátjainkra való lövöldözést" kellene megakadályoznia.

Az amerikai engedély ellenére a Washington Post szerint az ukrán tisztviselők felháborodtak, mivel a változások lényegében semmilyen releváns célpontot nem engedélyeztek Ukrajna számára. Az engedélyezett területi korlátozások nem állították meg az irányított légibombákat ledobó repülőgépeket, és az orosz katonai repülőterek szinte mindegyike kiesik a 100 kilométeres sávból, így Voronyezs mellett többek között Lipeck, Morozovszk, Taganrog és Jejszk is biztonságban marad. Az ISW agytröszt szerint az amerikai politikai változás önmagában elégtelen és nem képes megzavarni az orosz hadműveleteket a méretükben.

A konfliktus során az ukránok innovatív módszereket is alkalmaznak az orosz légvédelmi rendszerek ellen. Egy friss videó tanúsága szerint ukrán drónoperátorok felderítés közben szúrták ki az orosz haderő egy 9K33 „Osza” légvédelmi rakétarendszerét, amelyet egy kamikaze drónnal támadtak meg sikeresen. A 9K33 „Osza” egy kis hatótávolságú, saját célkereső és rávezető lokátorral is rendelkező mobil légvédelmi rakétakomplexum, amelyet még a Szovjetunióban fejlesztettek ki a 70-es években. Az összecsapás során az „Osza” egy légvédelmi elfogórakétát indított a felderítő drón ellen, de nem találta el a célpontot, és nem sokkal később maga is áldozatul esett az ukrán kamikaze drón támadásának. Az eset rávilágít arra, hogy az ukrán erők képesek hatékonyan semlegesíteni az orosz légvédelmi képességeket, még a filléres eszközökkel is.

Az orosz erők továbbra is jelentős károkat okoznak az ukrán infrastruktúrának. Az Ivano-Frankivszki Nemzeti Olaj- és Gázipari Műszaki Egyetem tizennégy épülete sérült meg egy orosz rakétatámadásban múlt éjszaka. Az első becslések szerint az ellenséges rakéták az oktatási intézményhez tartozó 14 épületet, 815 ablakot, 25 bejárati ajtót és mintegy 1160 négyzetméternyi tetőszerkezetet rongáltak meg. A szakértők jelenleg felmérik az orosz bombázás okozta károkat, a Naftogaz csoport közölte, hogy segít a megrongálódott egyetemi épületek helyreállításában.