Mindent erre tett fel, most ő az Eb-k történetének legfiatalabb csapatkapitánya

Mindenben versenyzett az apjával, lemondott az átlagos életről és nem létezik számára más, csak a labdarúgás. A magyar futball legnagyobb tehetségeként indult, mára a világ egyik legjobb csapatában játszik, a 2024-es Európa-bajnokságon pedig történelmet írt: ő lett minden idők legfiatalabb csapatkapitánya. Portré Szoboszlai Dominikről, a magyar labdarúgó-válogatott középpályásáról.

„A tehetség isteni áldás, de hihetetlen akarat és alázat nélkül mit sem ér” – egy idézet, amely 15 éves kora óta ott díszeleg Szoboszlai Dominik bal karján. Ez a mondat hét évvel később, tavaly júliusban új értelmet nyert, miután a Liverpool 70 millió euróért szerződtette a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitányát. A klub történetének harmadik legdrágább igazolása lett, majd megkapta a 8-as mezt, ami – akárcsak a fenti idézet – szintén Steven Gerrardhoz, a Vörösök legendájához köthető.

„A legelejétől élvezte, amit csinál, szeretett focizni, e nélkül nagyon nehéz lett volna bármi komoly dolgot elindítani” – ezt Szoboszlai Zsolt, Dominik édesapja mondta még 2017-ben az Origónak. A 2000-ben született labdarúgó már egészen kis korától kezdve a játék szerelmese lett, ami nem is csoda, édesapja is futballozott, a Tatabányában volt NB I.-es játékos.

Szoboszlai Dominik, a magyar csapat játékosa ünnepel a labdarúgó-Európa-bajnoki selejtezők kilencedik fordulójában, a G csoportban játszott Bulgária – Magyarország mérkőzés után a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban 2023. november 16-án. A találkozó 2-2-es döntetetlenre végződött, a magyar válogatott kijutott a jövő évi Európa-bajnokságra.

Letett néhány flakont a földre, nekem pedig körülöttük kellett a labdát vezetnem. Ekkor három-négy éves voltam, ha egy is eldőlt, minden alkalommal újra kellett kezdenem, amíg 14 éves koromra egy sem dőlt el. Nem foglalkoztunk a taktikával vagy az erősítéssel. A technikámról szólt minden, csak a lövés, a passzolás és a labdakezelés. Ballal, jobbal. Szerintem ezért lett elég jó a technikám. Akkoriban néha dühös voltam rá a sok edzés miatt, de az idő múlásával megértettem, miért tette – mesélt édesapja edzésmódszereiről Szoboszlai Dominik a BBC-nek, miután a Liverpoolba igazolt.

A cél az volt, hogy a gyerekek megtanuljanak focizni és Dominik nagyon megtanult. Ennek persze ára volt, így minden olyan dolog, amit egy kamasz csinál, – buli, csajozás, szórakozás – Szoboszlai életéből kimaradt.

RB Leipzig – FC Schalke 04 a Red Bull Arénában. A lipcsei Szoboszlai Dominik (b) és a Schalkés Thomas Ouwejan párharcban 2023. május 27-én.

A brit lap egészen 2022-ig követte a labdarúgók teljesítményét, amelyről évente tettek közzé frissítéseket. Kiemelték, hogy noha Szoboszlai 2018-ban még nem sok lehetőséget kapott a Salzburg felnőtt csapatában, a Lieferingben hétről hétre bizonyította tehetségét. Egy évre rá már a magyar felnőtt válogatottban is bemutatkozott, ahol pazar szabadrúgásgólt szerzett Szlovákia ellen, a Salzburgban pedig egyre meghatározóbb szerepkörbe került. Nem volt ez másképp 2020 őszén sem a Nemzetek Ligája első fordulójában, Törökországban, ahol ismét elsült Szoboszlai jobb lába, rajzolni se lehetett volna szebb gólt.

Szoboszlai Dominik, a Red Bull Salzburg középpályása nyilatkozik, miután csapata 5–0-ra győzött a másodosztályú Austria Lustenau ellen a labdarúgó Osztrák Kupa klagenfurti döntőjében 2020. május 29-én. Szoboszlai szabadrúgásból gólt szerzett a koronavírus-járvány miatt szurkolók jelenléte nélkül játszott mérkőzésen.

Premier League, FA Kupa, Európa-liga. Kit érdekel a második hely?! – nyilatkozta a Liverpoolba igazolását követően Szoboszlai Dominik a BBC-nek. A magyar válogatott csapatkapitányát 70 millió euróért szerezte meg az angol sztárcsapat, amivel a klub történetének egyik legdrágább játékosa lett.

Szoboszlai Dominik 2024. április 18-án játszik az Atalanta BC és a Liverpool FC Európa Liga negyeddöntőjében az olaszországi bergamói Gewiss Stadionban.

A 23 éves és közel 8 hónapos Szoboszlai Dominik nemcsak a mostani torna, de a 64 éves Európa-bajnokságok történetének legfiatalabb csapatkapitányaként vezeti a magyar labdarúgó-válogatottat a németországi kontinensviadalon.