Skócia válogatottjának reményei és kihívásai

Skócia labdarúgó-válogatottja nehéz helyzetben van, miután a németek elleni 1-5-ös vereség után csak 1-1-et ért el Svájc ellen, jelenleg a csoport harmadik helyén állnak. Egy győzelem azonban történelmi továbbjutást jelenthetne számukra.

A skót csapat támadója, John McGinn, az Aston Villa játékosa, a szombati sajtótájékoztatón elmondta, hogy izgatottságot éreznek, mivel Európa nem igazán hisz bennük. McGinn számára külön jelentőséggel bír a következő mérkőzés, mivel Sopronban élő unokatestvérei félig skótok, félig magyarok. Az apja felesége magyar származású, így a család számára ez a találkozó különösen fontos.

A csatár humorosan megjegyezte, hogy ha sikerül továbbjutniuk, akkor "leiszom magam a sárga földig" . McGinn kiemelte, hogy hősök szeretnének lenni, és megköszönni a szurkolóiknak a támogatást. Az Aston Villa játékosaként jó szezont zárt, hiszen csapata a Bajnokok Ligájában szerepel majd a következő évadban.

Steve Clark, a skót válogatott kapitánya, reményét fejezte ki, hogy csapata tanult a korábbi hibákból, különösen az angolok elleni bravúros döntetlen és a horvátoktól elszenvedett vereség után. Clark szerint a következő ellenféllel szembeni felkészülés során figyelembe vették Szoboszlai Dominikot is, aki a címlapokon gyakran szerepel, de hangsúlyozta, hogy az ellenfél teljes körű feltérképezése történt meg .

Clarke kiemelte, hogy a magyar válogatott szervezetten játszik, fegyelmezett a labdával, tehetséges futballistákkal és jó edzővel rendelkezik. A skót kapitány szerint két hasonló erősségű együttesről van szó, és bízik abban, hogy az ő taktikájuk egy hajszállal jobb lesz, mint a magyaroké. "Ismerjük Szoboszlai Dominikot, Kerkez Milost és Callum Styles-t is, sőt, őket talán valamivel jobban, hiszen mindannyian Angliában játszanak. Ugyanakkor az említett három futballistán kívül is számos jó játékosa van a magyar válogatottnak, ezért vigyáznunk kell velük" – jelentette ki a skót kapitány .

Clarke hangsúlyozta, hogy a mentális állapot kiemelt fontosságú, és bár a csapat sokkal tapasztaltabb, mint az előző Európa-bajnokságon, motivációs beszédet fog tartani a játékosainak, hogy „a lehető legjobb állapotban” fussanak ki a pályára a magyarok ellen . McGinn hozzátette, hogy "teljesen mindegy, hogy hogyan", de mindenképpen gólt kell szerezniük, és igyekeznek majd „azt az energiát” hozni, amelynek köszönhetően a második meccsen döntetlent értek el Svájccal szemben .

A csaknem 55 ezer néző befogadására alkalmas stuttgarti MHP Arénában az argentin Facundo Tello sípjelére vasárnap 21 órakor kezdődik a magyar-skót összecsapás .