Oroszországban fegyverekkel megrakott vasúti szállítmányt videóztak

Oroszország területén egy harckocsikkal telepakolt vasúti szállítmány került videóra, amelyen T-54/55-ös páncélosok láthatóak, azonban felmerül a kérdés, hogy ezek a régi típusú harckocsik milyen szerepet kapnak majd az orosz-ukrán háborúban.

Az orosz haderő tavaly kezdte el újra szolgálatba állítani a 1940-es és 1950-es években gyártott T-54-es és T-55-ös harckocsikat. Az orosz milbloggerek szerint ezek az elavult eszközök másodvonalbeli alakulatoknál, statikus védelemként, illetve tüzérségként funkcionálnak majd. Idén azonban már olyan felvételek is napvilágot láttak, amelyek szerint T-55-ösöket a frontvonalra vezényeltek, és részt vettek például Robotine ostromában is. Jelenleg úgy tűnik, hogy Oroszország még több T-55-öst küld az orosz-ukrán háború színterére, de a páncélosok pontos feladata továbbra is kérdéses, mivel elképzelhető, hogy az eredeti tervekkel ellentétben ezek a harckocsik is a fronton végzik.

A T-54 és T-55-ös harckocsikat a legtöbb reguláris erő már régóta nem használja, ezeket a járműveket ma már szinte kizárólag szegény afrikai és ázsiai országok alkalmazzák kis intenzitású, regionális konfliktusok során. A T-55-ös egy modernizált szlovén változata, az M-55S is megjelent az ukrajnai harctéren, de ott jóval kevesebb feladatot kapott.

Az Ukrajnát ért éjszakai rakéta- és dróntámadás során Oroszország 4 darab Kalibr cirkálórakétát is útnak indított, azonban ezúttal az Azovi-tengerről - írta meg az lb.ua az ukrán televízió adása alapján. Dmitro Pletencsuk, az ukrán haditengerészet szóvivője szerint ez volt az első olyan alkalom, hogy az orosz haditengerészet Kalibr-cirkálórakétákat hordozó modern hadihajói a Fekete-tenger helyett az Azovi-tengerről indították támadásukat, amit fontos fordulópontnak nevezett. Az ukrán légvédelem sikeresen semlegesítette az összes útnak indított Kalibr rakétát. Az Azovi-tengeren jelenleg három orosz hadihajó állomásozik, amellyel összesen 20 darab Kalibr rakéta kilövésére képesek. A fekete-tengeri hadiflotta korábban a Krím-félszigeten található Szevasztopol kikötőjében állomásozott, de a növekvő ukrán fenyegetettség hatására Moszkva az Azovi-tengerre, illetve a Fekete-tenger keleti részén található Novorosszijszk kikötőjébe evakuálta az értékesebb hadihajóit.

Múlt héten az ukrán katonák egy új típusú, "teknőstank"-nak becézett páncélos-szörnyetegből zsákmányoltak egyet, amely egy modernizált T-62M-es harckocsi volt, és amelynek teljes páncéltestét egy nagy méretű, improvizált páncélréteggel fedték be. A járművezető szinte ki sem lát a harckocsiból, a torony és a löveg mozdíthatatlan, és egy darab lőszert sem szállított, így lényegében egy fegyvertelen, páncélozott csapatszállító járművé silányult. A reaktív páncélzatot alkotó Kontakt-5 elemek is üresek voltak, és az egyetlen jelentős védelmet az elektronikus zavarórendszerek jelentették, amelyek azonban még a Sztálin-korszakból származó telefonkábelekkel csatlakoztak. Az oldalvédelmet alkotó fémlemezek maximum csak a repeszek elleni találatot képesek kivédeni, így ha egy drón átjut a zavarórendszereken, az végzetes lehet a szállított katonák számára.