Pszichedelikus gyógyszer segíthet az evészavarosoknak

A pszilocibin, egy varázsgombákban található pszichoaktív vegyület, új lehetőséget kínálhat az evészavarok kezelésében, mivel képes megváltoztatni a gondolkodási sémákat és befolyásolni a memóriát és az érzelemszabályozást.

Az anorexia, mint pszichiátriai betegség, rendkívül magas halálozási aránnyal bír, és jelenleg hatékony gyógymódja nem létezik. Gyakran alkalmaznak antidepresszánsokat, de ezek nem mindig bizonyulnak elegendőnek. A pszilocibin, amely a szerotoninreceptor egy specifikus altípusára hat az agyban, pozitív hatást gyakorolhat a hangulatra, megismerésre és észlelésre, így potenciálisan hatékony lehet az evészavarok kezelésében is.

A depresszió kezelésében már bizonyították a pszilocibin hatékonyságát. Funkcionális MRI-vizsgálatok kimutatták, hogy csökkenti a mediális prefrontális kéreg aktivitását, ami az agy kognitív funkcióit szabályozza, és mérsékli a hátsó cinguláris kéreggel való kapcsolatokat, amelyek a memória és az érzelmek szabályozásában fontosak. Egy 104 felnőtt bevonásával végzett 6 hetes vizsgálat során a pszilocibin gyors és tartós antidepresszáns hatást váltott ki mellékhatások nélkül.

Az evészavaroknál is hasonlóan pozitív hatásokat remélnek a pszilocibintől, hiszen a betegséget kognitív rugalmatlanság jellemzi, amit a pszilocibin segíthet átformálni. Az ausztrál Monash Egyetemen végzett kísérletek során patkányokon tesztelték a pszilocibin hatását, amelyek korlátozott étkezés mellett is fenntartották egészséges testsúlyukat és növelt kognitív rugalmasságot mutattak. A kutatások során az 5-HT1A szerotonin receptor azonosítása is megtörtént, amely hozzájárulhat a pszilocibin kognitív előnyeihez.

Bár az állatkísérletek ígéretesek, a humán klinikai eredmények még váratnak magukra, és további kutatások szükségesek annak megállapításához, hogy a pszilocibin mindenkinél alkalmazható-e. Az evészavarok kezelésében alkalmazott pszilocibin kúra hatékonyságát és biztonságosságát még be kell bizonyítani.