Olimpikonok aggódnak a párizsi hőség miatt

Az olimpiai sportolók a nyári párizsi olimpia idején a kánikulától tartanak, mivel a rekkenő hőség extra fizikai megterhelést jelent számukra, és torzíthatja gondolkodásukat, ami veszélyezteti teljesítményüket és egészségüket is.

A British Association for Sustainable Sport (BASIS) jelentése szerint a kánikula komoly egészségügyi kockázatokat jelent a versenyzők és a nézők számára egyaránt. A dokumentumot két tucat élsportoló – köztük atléta, evezős, focista, hosszútávúszó – véleménye is alátámasztja, akik az extrém meleg hatásairól számoltak be. Párizsban a nyár derekán a hőmérséklet átlagosan több mint 3 Celsius-fokkal magasabb, mint száz évvel ezelőtt, ami jelentős növekedés, figyelembe véve, hogy a szervezet 0,5 Celsius-fokos maghőemelkedése percenként tízzel növelheti a pulzusszámot.

J.K. Tuwei, a kenyai atlétikai szövetség elnöke szerint a hőség versenyhátrányt okoz, megzavarja az alvást és az edzéstervet is. Tuwei a klímaváltozás sürgős kezelésére szólít fel, hogy elkerüljék a verseny közbeni vagy utáni összeomlásokat.

Marcus Daniell új-zélandi teniszező, aki a tokiói olimpián érmet szerzett, arról számolt be, hogy a tikkasztó meleg és magas páratartalom miatt nehezen tudta magát hidratáltan tartani, ami fejfájást és letargiát okozott neki. „Olyan, mintha egy csúnya influenza legrosszabb szakaszában lennél: remegés, furcsa meleg és hideg érzet. Az agyad nem tud összpontosítani, a szád pedig undorítóan kiszárad” – mondta Daniell. Amber Keegan brit hosszú távúszó is megerősítette, hogy a sportolóknak nagy felelősségük van saját egészségük megőrzésében.

A paralimpiai sportolók esetében a helyzet még kritikusabb, mivel ők eleve betegséggel vagy fogyatékossággal küzdenek, így hőszabályozó képességük gyengébb lehet egy egészséges emberéhez képest.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a nagy melegben megtartott sporteseményekre vonatkozó ajánlásait és szabályozásait alkalmazza majd a párizsi olimpián. Ezek szerint a sportolóknak körültekintőbben kell felkészülniük a környezeti ártalmakra, a szervezőknek pedig mérlegelniük kell a rendezvény előtti és alatti külső kockázatokat, és megelőző intézkedéseket, valamint orvosi ellátást kell biztosítaniuk a hőség okozta rosszullétekhez.

A párizsi olimpia kezdetéig 32 nap van hátra, és még mindig vannak problémák a rendezéssel kapcsolatban, például a Szajnában lévő túlzott szennyvíz miatt.