Németország új Leopard harckocsikat rendel Litvánia számára

Németország további 105 darab Leopard 2A8-as harckocsit kíván beszerezni, amelyeket a litvániai német dandár felszerelésére szánnak. A hartpunkt.de német portál szerint a harckocsikat 2027 és 2030 között szállítják le, a költségeket mintegy 2 milliárd euróra becsülik, és a szerződés részeként 883 millió eurós megállapodás is született a karbantartási pótalkatrészekre és egyéb szolgáltatásokra.

Eddig Németország 18 darabot rendelt a legmodernebb Leopard variánsból, amelyek az Ukrajnának átadott 2A6-osok pótlására szolgálnak. A német védelmi minisztérium szerint az elektronikai alkatrészek és nyersanyagok piaci hiánya hátráltathatja a harcjárművek átadását, és a fenntartási költségeket a 2032-2040 közötti időszakra 750 millió dollárra becsülik.

A beszerzés még nem szerepel a 2024-es szövetségi költségvetésben, sem a 2027-ig szóló pénzügyi tervben. Németország 2023 végén állapodott meg Litvániával, hogy 2027-re egy 5000 fős állandó dandárt telepít az orosz-litván határra, és a legújabb Leopard 2A8-asokat elsősorban ennek a dandárnak a felszerelésére fordítanák.

A projekt késedelmes lehet, mivel az első szállítmányokat 2028 harmadik negyedévére tervezik, feltéve, ha a megrendelést júliusban leadják. A Leopard 2A8-as harckocsi túlélőképességét moduláris kiegészítő-páncélzattal és Trophy aktív védelmi rendszerrel javították, amely védelmet nyújt a Vampir és Kornyet rakétákkal szemben is. Emellett a harckocsi egy új kamerarendszert is kap, amely a legénységnek tökéletes rálátást biztosít a környezetre, valamint egy erősebb, 1600 lóerős motort is beépítenek.