Mónus József, az íjak ura újabb rekordra készül

Mónus József, a világrekorder távlövő, aki eddig világszerte több mint tízezer íjász versenyzőt utasított maga mögé, legutóbb a Hódítók Kupája 4. Aranyserlegét is elnyerte Törökországban, így 215. versenyét is megnyerte. Ő az az ember, aki harci távlövésben mindenkit legyőzött, aki kiállt ellene, és akit tisztelői Fehér Farkasnak neveznek. Mónus József, aki tavaly 1007 méterre repítette a nyílvesszőjét egy amerikai versenyen, idén szeptemberben Utah államban szeretne ennél is többet elérni.

Minden versenyre külön íjat épít, és maga faragja a vesszőket is, amelyeket a győzelem után többet nem használ. Az őszi versenyre tervezett íj több hónapnyi munka után lassan elnyeri végső alakját. Mónus József elmondása szerint a darabokból álló íj két hét múlva már készen áll a csatára, és az első próbalövések júniusban megtörténnek.

A távlövéshez és a céllövésekhez más-más fajta íjat használ, és különleges fogástechnikákat fejlesztett ki. Nyolcszor fúródott már nyílvessző a kézfejébe vagy a karjába, mert mindig új utakat keres a nagy lövés érdekében. Egy alkalommal, amikor a bal hüvelykujja fölött átlőtte a kézfejét, új lövésmódot talált ki, amit a szakmában Farkas-fogásnak neveztek el.

Mónus József nem szívesen enged be idegeneket a műhelyébe, és a versenyeken készült fotókon sem szeret szerepelni. Úgy véli, vannak, akik megpróbálják lemásolni az eszközeit, ezért óvatosan bánik az információkkal. A markolat mellett egy arasznyi bevágás tompítja a rezgést, a húrra vékony cérnaszálat is tekert, stabilabbá teszi a vessző indulását. A vesszőhöz használt fát személyesen válogatta Alaszkában, gyakran ötszáz évvel ezelőtt kivágott, házak építésénél használt fenyőgerendákat keres.

Hajdúnánáson, ahol szinte mindenki ismeri, büszkén tekint körbe a városháza első szintjén kialakított dicsőségvitrin előtt, ahol díjai, kupái, oklevelei és íjai sorakoznak. Egy történelmi film forgatására is meghívták, ahol Julia Roberts testvérével, Eric Robertssel fog együtt szerepelni, és természetesen egy igazi mesterlövés is látható lesz a filmben.