Marco Rossi: Nincs más alternatíva, győznünk kell Skócia ellen!

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi szerint a csapatnak győznie kell a Skócia elleni Európa-bajnoki csoportmérkőzésen. Az olasz-magyar szakember bizakodó, és nem aggódik Szoboszlai Dominik állapota miatt, továbbá Callum Styles is bevethető lesz az Eb-n.

Marco Rossi vasárnap esti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a csapatnak nincs más választása, mint győzni a skótok ellen, ha tovább akarnak jutni. Rossi elmondta, hogy a németek elleni összecsapáshoz képest néhány poszton frissít majd, de ezúttal nem az elégedetlenség, hanem a csapaton belüli frissesség garantálása motiválja ezen lépéseit.

A Magyarország–Skócia csoportmeccs győztese jó eséllyel továbbjut az egyenes kieséses szakaszba, annak ellenére is, hogy az első két körben egyik válogatott sem tudott győzni. Rossi szerint a skótok agresszív játékára számít, de hangsúlyozta, hogy mindkét csapatnak szüksége van a három pontra.

Szoboszlai Dominik állapotáról szólva Rossi elmondta, hogy az utolsó pillanatig kivárják az értékelésekkel, de nem aggódik a csapatkapitány miatt. Callum Styles, aki eddig sérülés miatt nem volt bevethető, most már alkalmas lehet a játékra. Rossi szerint a csapat fizikálisan jó állapotban van, és bízik abban, hogy teljes kerettel tudnak majd kiállni.

Szalai Attila a válogatott esetlegesen megcsappant önbizalmáról beszélt, kiemelve, hogy a 14 meccses győzelmi széria után nyilvánvalóan csökkent az önbizalom, de a csapat profiként kezeli a helyzetet. Botka Endre hozzátette, hogy a védelemnek kell leginkább rendben lennie, és hogy a meccs alakulásától függ, mikor kell majd kockáztatni.

Rossi a németek elleni meccs játékvezetésére is visszatért, és megismételte: következetességet várt el, a holland bíró azonban nem így járt el. „Nem kifogásokat vagy ürügyet kerestem, anélkül is megnyerték volna a meccset, nem ez a döntő, hanem az a lényeg, hogy a VAR-nak ugyanúgy védenie kell a kicsiket, mint a nagyokat. Eddig nem volt szerencsénk a döntő pillanatokban”.

A magyar-skótot egyébként egy argentin játékvezető, Facundo Tello kapta, aki az UEFA és dél-amerikai testvérszervezete, a Conmebol együttműködéseként jutott ehhez a lehetőséghez.

Steve Clarke, a skót válogatott szövetségi kapitánya hangsúlyozta, hogy a magyar válogatottat labdával és labda nélkül is veszélyesnek tartja, különösen a pontrúgásoknál. Clarke szerint a két csapat hasonló erősségű, és bízik abban, hogy a skótok lesznek a picivel erősebbek a vasárnapi összecsapáson.

John McGinn, a skót válogatott középpályása, aki az Aston Villa játékosa is, különleges motivációt érez a meccs előtt, hiszen unokatestvérei Magyarországon élő skót-magyar kettős állampolgárok. McGinn szerint a családja számára ez a meccs külön jelentőséggel bír, és hangsúlyozta, hogy a továbbjutás lenne a legfontosabb, de hőssé válni a győzelemmel még nagyobb öröm lenne számára. A skót sztár azt is hozzátette, hogy ha legyőzik Magyarországot, akkor a „sárga földig” issza magát az örömében.

Labdarúgó-Európa-bajnokság 2024, csoportkör, 3. forduló

A csoport

  • június 23., 21.00, Frankfurt: Svájc–Németország
  • június 23., 21.00, Stuttgart: Skócia–Magyarország

Az 1. fordulóban történt

Magyarország–Svájc 1–3 (0–2)

Németország–Skócia 5–1  (3–0)

A 2. fordulóban történt

Németország–Magyarország 2–0 (1–0)

Skócia–Svájc 1–1  (1–1)

A csoport állása:1. (és továbbjutott) Németország 6 pont (7–1), 2. Svájc 4 (4–2), 3. Skócia 1 (2–6), 4. Magyarország 0 (1–5).