Szürreális rekord megdöntésének kapujában a magyar úszók

Már csak egy nap van hátra a belgrádi vizes Európa-bajnokságból, de benne van a pakliban, hogy úszóink megdöntik minden idők abszolút magyar Eb-csúcsát, és több érmet szereznek, mint 12 éve Debrecenben. A Hajdúság fővárosában a Gyurta Dániel, Hosszú Katinka, Cseh László fémjelezte magyar delegáció 26 medáliát gyűjtött, most, amikor már csak egy nap van hátra, 19-nél tartunk. Hajrá!

Heroikus, bár nem teljesíthetetlen kihívás szakadt a magyar úszóválogatott tagjaira itt Belgrádban, a vizes Európa-bajnokság utolsó napjára. Ahogy Csurka Gergely kollégánk, a szövetség és a LEN (a kontinentális sportági csúcsszerv) mindentudó médiaügyi főkorifeusa írta, az eddigi érembetakarítási rekordot 2012-ben produkálták legjobbjaink, amikor is a debreceni Európa-bajnokságon 26 medáliát (9 arany, 10 ezüst, 7 bronz) halmoztak fel. Most pedig, hat nap után, egyel előttünk, már 19-nél tartanak (benne öt arannyal), azaz nem elképzelhetetlen a csúcsdöntés.

Tucatnyi éve Kis Gergő nyerte a 800 gyorsot, Gyurta Dániel a 200 mellet, Cseh László a 200 pillangót, a 200 és a 400 vegyest, Kapás Boglárka a hölgyeknél a 800 gyorsot, Hosszú Katinka a 200 pillangó mellett a 200 és a 400 gyorsot. Micsoda legendás nevek, persze meglehet, újabb tizenkét év elteltével már Jackl Viven vagy Kós Hubert is legenda lesz...

Azt azért tegyük hozzá, amikor összehasonlítjuk a cívis város 2012-es magyar éremkollekcióját a jelenlegivel, hogy akkoriban még nem szerepeltek az étlapon az ilyen-olyan mixváltók...

Péntek késő este kiderült, hogy az egyik legnagyobb párizsi esélyesünk, Kós Hubert (itt, Belgrádban már van egy aranyérme a 4x100-as mix gyorsváltó első embereként, két ezüstje Milák Kristóf mögött a 100 pillangón és a 4x200-as gyorsváltóval, továbbá egy bronza a 4x100-as vegyes váltóval) a futamtorlódás miatt a 100 hát helyett a 200 vegyest választja. Csúcsszámát, a 200 hátat, amelyen 2023-ban, Fukuokában világbajnoki címet szerzett, már így is kihagyta.

Az első szombati selejtező, az 50 gyors így is tartogatott érdekességet: a sorozatterheléssel barátkozó Milák Kristóf bevállalta a számot Szabó Szebasztiánnal együtt, azonban Milák Kristóf végül nem indult el, így Szabó Szebasztián és Szabados Bence képviselte Magyarországot. Szabó 22.21-gyel negyedik lett futamában és bejutott az elődöntőbe, míg Szabados a 25. helyen fejezte be a versenyt.

Izgalmasnak ígérkezett a női 200 pillangó négy magyarral: Telegdy-Kapás Boglárkával, Sebestyén Dalmával, az olimpiai szintre ácsingózó Jakabos Zsuzsannával és a nem túl ismert 20 éves, nyíregyházi Hatházi Dórával. Jakabos Zsuzsanna élete 11. Eb-jén bődületes idővel, 2:08.53-at úszva kvalifikált, egyetlen tizedre van az olimpiai kvalifikációtól. Az olimpiai szintes Kapás Boglárka 2:09.51-es idővel harmadikként készülhet a középdöntőre, míg Sebestyén Dalma és Hatházi Dóra sajnos nem jutottak tovább.

100 háton Jászó Ádám, Kovács Benedek és Telegdy Ádám az indulónk voltak, de Telegdy Ádám megbetegedett és nem állt rajtkőre, Kovács Benedek pedig Rómába utazott, hogy ott próbáljon meg 200 háton olimpiai szintet úszni. Így maradt egyedül Jászó Ádám, aki 54.49-cel a harmadik legacélosabb időt úszta, mégsem volt elégedett önmagával és katasztrófának értékelte teljesítményét.

200 vegyesen Kós Hubert, Zombori Gábor, Holló Balázs és Török Dominik alkotja a bivalyerős magyar négyesfogatot. Kós Hubert rettenetesen bekezdett, és 1:58.75-tel, a legjobb idővel győzött, Holló Balázs előtt. Török Dominik meglepetésre megelőzte Zombori Gábort, így ő kiesett, mivel az első ötben négy magyar volt, de csak kettő mehetett tovább. Török egyéni csúcsától mindössze kilenc századdal elmaradva, 1:59.11-es idővel összesítésben a második helyet szerezte meg.

A 4x200-as mix gyorsváltóban Kovács Attila, Magda Boldizsár, Molnár Dóra, Pádár Nikolett volt a kvartettünk összeállítása. Ők 7:49.97-tel utcahosszal nyertek, és ha csak valami fatális véletlen nem jön közbe, este aranyérem lesz ebből.