Holland szövetségi kapitány: A VAR megfosztott minket a győzelem esélyétől

Hollandia és Franciaország gól nélküli döntetlent játszott a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság második csoportkörében, egy elutasított holland gól miatt, amit a videóbíró (VAR) érvénytelenített. Ronald Koeman, a holland válogatott szövetségi kapitánya szerint a VAR döntése megfosztotta őket a győzelem lehetőségétől.

A holland válogatott Xavi Simons találata után ünnepelhetett volna, de a játékvezető a VAR segítségével érvénytelenítette a gólt, mivel csapattársa, Denzel Dumfries a kapus mellett állva állítólag zavarta Mike Maignant-t, a franciák kapusát. Koeman csalódottságát fejezte ki a mérkőzés után, hangsúlyozva, hogy Dumfries nem zavarta a kapust, és szerinte az elutasított gól érvényes lett volna.

A holland edző beszélt a játékvezetővel, aki Dumfries vélt szabálytalanságára hivatkozva magyarázta meg a döntést, de Koeman nem kívánta nyilvánosságra hozni a saját véleményét a jelenetről. Didier Deschamps, a francia válogatott szövetségi kapitánya viszont helyesnek tartotta a bíró döntését, és nem értette, miért tartott olyan sokáig a videóelemzés.

Az Espn.com elemzése szerint a 69. percben történt jelenet során Memphis Depay lövését Maignan védte, a kipattanó labdát pedig Xavi Simons lőtte be. Dumfries, aki ugyan nem ért a labdába, de lesen állva zavarta a kapust, aki emiatt nem tudott elvetődni. A játékvezető, Anthony Taylor és az asszisztense hosszas megbeszélés után érvénytelenítette a gólt. A döntés helyességét alátámasztja, hogy Dumfries helyezkedése befolyásolhatta Maignan döntését, vetődjön-e a labdára vagy sem.

A VAR-elemzés hossza is vita tárgyát képezte, ugyanis ez volt a torna leghosszabb videóelemzése, pontosan 2 perc 47 másodpercig tartott. Ha a játékvezetői csapat határozottabb lett volna, talán ez a vitatott helyzet sem került volna ennyire a középpontba.

Labdarúgó-Európa-bajnokság 2024, csoportkör, 2. forduló:

D csoport

  • Hollandia–Franciaország 0–0
  • Lengyelország–Ausztria 1–3 (Piatek 30., illetve Trauner 9., Baumgartner 66., Arnautovic 78. büntetőből)

A csoport állása: 1. Hollandia 3 pont (2–1), 2. Franciaország 3 (1-0), 3. Ausztria 3, 4. Lengyelország 0

E csoport:

  • Szlovákia–Ukrajna 1–2 (Schranz 17. ill. Saparenko 54., Jaremcsuk 80.)

Az Európa-bajnokság kapcsán az Index minden szükséges információt egy helyen kínál, beleértve a meccsösszefoglalókat, riportokat, interjúkat, podcastokat, videókat és érdekességeket. Az Index Európa-bajnoki melléklete a cikkek mellett tartalmazza a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is.