Vegyes hazai eredmények az olimpiai selejtezőn

A Ludovika Campus ad otthont a városi sportágak budapesti olimpiai selejtezőjének június 20. és 23. között, ahol a világ minden tájáról érkező versenyzők küzdenek az olimpiai kvótáért. Több magyar versenyző is megkezdte a selejtezőt, köztük Tusnády Nimród sportmászó és Kempf Zoltán BMX freestyle park versenyző.

Tusnády Nimród a boulder (ügyességi) és a lead (nehézségi) kategóriákban vett részt, ahol a boulder kvalifikációban a 46 versenyző közül a 32. helyen végzett, 28,8 ponttal. A lead kategóriában egyetlen kísérlete volt a versenyzőknek a több mint 15 méteres mászóúton, amely során Tusnády 33 pontot szerzett, és összesítésben 61,8 ponttal a 40. helyen zárta a versenyt. Mivel a sanghaji versenyen is csak a 44. helyet érte el, így nem jutott ki a párizsi olimpiára.

Kempf Zoltán a BMX freestyle park selejtezőjében négy hatfős csoportban mutatta be trükkjeit, és kétszer egy perc állt rendelkezésére. A 2013-as világbajnok, aki az olimpiai program hírére tért vissza a versenyzésbe, 76,50 pontot szerzett, ami jobb volt, mint a sanghaji 72,14 pontja.

A második kör során Kempf egy balesetet szenvedett, amelyben felrepedt a bőr a szeme alatt, és kórházi ellátásra szorult, de ennek ellenére 82,80 pontot ért el, amivel csoportjában az első helyre került, és bejutott a szombati döntőbe.

Kempf az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy örül a pontszámának, és hogy a budapesti pályán a trükkök folyamatossága és lendülete volt jobb, mint Sanghajban. A döntőbe jutott 12 legjobb BMX-es közül a párizsi kvótát a sanghaji és budapesti helyezések átlaga alapján a legjobb hat versenyző szerezheti meg, így Kempfnek további kiváló teljesítményre lesz szüksége.

A versenyző kiemelte a magyar szurkolók buzdítását, amely jó érzéssel töltötte el, bár kis extra stresszt is jelentett a gyakorlás alatt. Kempf hozzátette, hogy a továbbjutás hivatalossá válása után az orvosok tanácsára igyekszik majd nem túlerőltetni magát a döntőben.

Ajánlókép: Kempf Zoltán a férfi BMX freestyle park versenyének selejtezőjében a városi sportágak olimpiai kvalifikációjának második állomásán a budapesti Orczy-kertben 2024. június 21-én. (Fotós: Balogh Zoltán – MTI/MTVA)

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem campusán három falmászó-, két gördeszka- és egy BMX freestyle pályán, valamint egy breakarénában mérhetik össze a tudásukat a versenyzők. A kétfordulós eseménysorozatnak a budapesti már a második része: az elsőt Sanghajban tartották meg május közepén.

A versenyprogram első napja még viszonylag szellős volt, déltől párhuzamosan folynak a női deszkás, és női-férfi boulder sportmászás-selejtezők egészen délután ötig. A sportmászás egyébként a legutóbbi, tokiói olimpián debütált olimpiai versenyszámként, ekkor még egy kategóriában versenyeztek a gyorsasági, nehézségi és boulder számok mászói is. A párizsi olimpiára már két kategóriára szedték szét a sportágat: a nehézségi és ügyességi mászók egy kombinált kategóriában versenyeznek, míg a gyorsmászók külön versenyeznek.

A csütörtöki programok végéhez közeledve a rendezvény látogatói vegyes érzelmekkel nyilatkoztak az eseményről. A kivetítők ügyetlen elhelyezése miatt a tűző napon kell állniuk azoknak a szurkolóknak, akik látni is szeretnének valamit a mászásból. A hőséget elég rosszul bíró nézők szerint a szervezők jó helyszínt választottak, de a szervezés még nem tökéletes.

A négynapos versenysorozat miatt az egész Orczy-parkot elzárták a lakosság elől, nem csupán az esemény idejére, hanem – először építés, majd bontási munkálatok, végül biztonsági okok miatt – egészen július 15-ig, vagyis két hónapon keresztül zárva lesz a lakosok előtt.