Mercedes múzeum: több mint négy óra autózás története

Egész délutánra el lehet veszni a Mercedes grandiózus múzeumában Stuttgartban, ahol a magyar labdarúgó-válogatott utolsó Európa-bajnoki csoportmeccsének helyszíne, a StuttgartAréna is található. A múzeum bejárása kiváló meccsfelvezető program lehet a Baden-Württembergben tartózkodó magyar futballfanok számára.

Papajcsik Péter fotóskollégával úgy döntöttünk, hogy a Porsche-múzeum bemutatása után a Mercedes múzeumát is felkeressük. A nyolcemeletes, 16,5 ezer négyzetméteres múzeumot végül péntek délelőtt sikerült bejárni, ahol a borús időjárás miatt több futballturista is felbukkant.

A múzeum futurisztikus liftekkel és egy fehér paripával kezdődő kalanddal várja a látogatókat. A kiállítás a 1800-as évek végéig nyúló történetet mutatja be, ahol Karl Benz, Gottlieb Daimler és Wilhelm Maybach külön utakon kezdtek el a robbanómotorokkal kísérletezni. Az első kiállított autók között megtalálható a Daimler Motorkutsche és a Benz Patent-Motorwagen is.

A múzeum tematikus galériáiban a Mercedes által gyártott buszoktól kezdve a tűzoltóság és a rendőrség által használt járművekig sokféle modellt megtekinthetünk. A Porsche-múzeumhoz képest a Mercedes múzeuma szerteágazóbb tematikát kínál, hiszen a Mercedes a legelső automobilok forgalomba hozója volt, egy sokkal szélesebb portfólióval rendelkezik.

A múzeum történelmi részében a látogatók megismerhetik, hogy az eredetileg konkurens alapítók miként válaszoltak a társadalmi és gazdasági kihívásokra, amikor 1924-ben összeolvadtak. A kiállításból kiderül, hogy honnan ered a Mercedes név, és hogy a márka már 124 éve létezik.

A múzeumban található a Mercedes-Benz 300 SLR, amely a Le Mans-i 24 óráson is indult, valamint a Formula–1-es világbajnokságot nyerő W 196R is. A kiállításban a 300 SLR-ből elkészült coupé egyike is megtekinthető, amely a világ legdrágább autójaként szerepel a történelemkönyvekben.

A Mercedes sportautói külön kiemelt helyet kapnak a múzeumban, ahol többek között Mika Häkkinen 1998-as F1-es világbajnok McLaren-Mercedesét is megcsodálhatjuk. A múzeum a 1960-as évektől kezdve a biztonsági fejlesztésekre is fókuszál, és kiemeli Barényi Béla mérnöki munkásságát.

A Mercedes-múzeum több mint négy órás látogatása során a látogatók több mint 5400 lépést tehetnek meg, így érdemes időt szánni a kiállításra. A gyerekekkel érkezőknek türelmet ajánlunk, mivel a hosszú látogatás fárasztó lehet a kicsik számára.

A labdarúgó Európa-bajnokság 2024 csoportkörének 3. fordulójában Magyarország a Skócia elleni meccset június 23-án, 21.00-kor játssza Stuttgartban.

Rendőrségi nyomozás Hamilton ügyében

A Formula–1-ben szereplő Mercedes istállóval kapcsolatban rosszindulatú pletykák terjednek, miszerint a csapat szándékosan hátrányos megkülönböztetésben részesíti Lewis Hamiltont, aki a következő szezonban a Ferrarihoz igazol. Egy névtelen e-mail szerzője szerint Hamilton akadályoztatása szándékos, és a csapat egyes tagjai nem örülnek annak, hogy Hamilton a Ferrari színeiben versenyez majd.

A Mercedes szerint a levelet egy rajongó írhatta, aki nehezen viseli, hogy Hamilton veri George Russellt. A levélben foglalt vádak miatt a rendőrség vizsgálatot indított, amely jelenleg is folyamatban van. Hamilton csalódottságát fejezte ki a pletykákkal kapcsolatban, míg Russell a közösségi médiában felbukkanó tartalmakat gyakran viccesnek, de a hírnév árnyoldalának tartja.

Forma-1-es frissítés

A Forma-1-es Spanyol Nagydíj szombati időmérő edzésén meglepetésre a McLaren versenyzője, Lando Norris szerezte meg a pole pozíciót, megelőzve a Red Bull háromszoros világbajnokát, Max Verstappent, aki az idei összetett pontversenyben vezet. A harmadik helyen a Mercedes versenyzője, a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton végzett. A vasárnapi futam 15 órakor rajtol Barcelonában. Norris utolsó körében két századdal bizonyult gyorsabbnak Verstappennél, így ő indulhat az élről a Spanyol Nagydíjon. A teljes rajtsorrend a következő:

    1. sor: Lando Norris (brit, McLaren), Max Verstappen (holland, Red Bull)
    1. sor: Lewis Hamilton (brit, Mercedes), George Russell (brit, Mercedes)
    1. sor: Charles Leclerc (monacói, Ferrari), Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari)
    1. sor: Pierre Gasly (francia, Alpine), Esteban Ocon (francia, Alpine)
    1. sor: Oscar Piastri (ausztrál, McLaren), Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin)
    1. sor: Sergio Pérez (mexikói, Red Bull), Valtteri Bottas (finn, Sauber)
    1. sor: Nico Hülkenberg (német, Haas), Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)
    1. sor: Csou Kuan-jü (kínai, Sauber), Kevin Magnussen (dán, Haas)
    1. sor: Cunoda Juki (japán, RB), Daniel Ricciardo (ausztrál, RB)
    1. sor: Alexander Albon (thaiföldi, Williams), Logan Sargeant (amerikai, Williams).