Elhunyt Kovács Péter, a híres magyar tornász

Szombaton távozott az élők sorából Kovács Péter, az olimpiai bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes tornász, aki 64 éves volt.

Kovács halálhírét a Magyar Torna Szövetség és az MTI jelentette be. A hevesi születésű sportoló a helyi Vörös Meteor csapatában kezdte pályafutását, majd az 1973-as úttörőolimpián aratott győzelme után, ahol megnyerte a szekrényugrás versenyszámát, került a Dunaújvárosi Kohászhoz. Itt Papp Zoltán edző irányítása alatt fejlődött tovább és maradt egészen visszavonulásáig, 1984-ig.

Kovács Péter 1976-tól volt a magyar felnőtt válogatott tagja. 1979-ben robbant be a köztudatba, amikor ezüstérmet szerzett az Európa-bajnokságon bemutatott nyújtógyakorlatával. Ezen a versenyen mutatta be először a Kovács-szaltót, amely a nyújtóvas fölötti duplaszaltót és az ezutáni visszafogást jelenti, és a tornasport egyik legismertebb elemévé vált, új fejlődési irányt jelölve ki a nyújtógyakorlatokban.

Az 1980-as moszkvai olimpián a magyar csapat tagjaként bronzérmet nyert, és a mexikói Universiadén korláton ezüstérmet szerzett. Edzői oklevelet a Testnevelési Főiskolán szerezett 1982-ben, majd testnevelőtanárként diplomázott az egri tanárképző főiskolán. Edzőként is tevékenykedett, először Dunaújvárosban, később 2003-ban Sopronba költözött, bár a sérülései miatt később rokkantnyugdíjasként élt, de egy ideig még trénerként tevékenykedett.

Kovács Pétert, a kilencszeres magyar bajnokot, 2014-ben választották be a magyar tornasport halhatatlanjai közé. Az ő nevéhez fűződő Kovács-szaltó ma is kötelező elem a tornászok körében. Az olimpiai bronzérmes tornász emlékét a sportág és a magyar sporttörténet örökké őrizni fogja.