Egy lépésre vagyunk attól, hogy megismétlődjön a 82 éve látott csoda

Az Edmonton Oilers sorozatban harmadszor is legyőzte a vendég Florida Pantherst az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) döntőjében, így 3–3-ra egyenlített, és magyar idő szerint kedd hajnalban dől majd el a Stanley Kupa sorsa.

A tavalyi döntős és első Stanley Kupa-sikerére vágyó Florida az első három összecsapáson kevés esélyt hagyott az Edmontonnak, de a kanadai csapat múlt szombaton egy 8–1-es, majd egy 5–3-as győzelemmel életben tartotta a reményeket, Connor McDavid kiváló játékának köszönhetően. Az Oilers a legutóbbi meccsen is erőteljes kezdettel rukkolt elő, amikor a 8. percben Leon Draisaitl tökéletes mélységi keresztpasszából Warren Foegele talált be a kapuba. Az első harmadot 11–2-re megnyerték kapura lövések számában, és 46 másodperc elteltével Adam Henrique növelte az előnyt, Szergej Bobrovszkijt a kapuvas segítségével mattolva.

A Florida egy Aleksander Barkov által szerzett gólját les miatt nem adták meg, és ezt követően mindkét csapat kihagyott egy-egy emberelőnyös helyzetet. A szünet előtt azonban Ryan Nugent-Hopkins lövésblokkolásából Zach Hyman megszerezte az Oilers harmadik találatát.

A záró harmad elején Barkov érvényes gólt szerzett, de a harmad derekán kiállították McDavidet, amit az Edmonton túlélt. A meccs hajrájában a Florida kapust lehozva kockáztatott, de Ryan McLeod, majd Stuart Skinner védése után Darnell Nurse üres kapus gólt lőtt, így az Oilers kiharcolta a hetedik, döntő mérkőzést.

A Stanley Kupa történetében ritkán fordul elő, hogy egy csapat 0–3-ról fordítson, eddig csak négyszer történt meg, legutóbb 1942-ben. Az Oilers lehet az első csapat a 1945-ös Detroit Red Wings óta, amely 0–3-ról hetedik meccsre menti a döntőt. A következő és egyben utolsó összecsapás Sunrise-ban lesz.

Az is különleges esemény lenne, ha a Stanley Kupát egy kanadai csapat nyerné, hiszen ez legutóbb 1993-ban történt meg, amikor a Montreal Canadiens diadalmaskodott.