Rémületes oka volt a futballtörténelem legabszurdabb megmozdulásának

Sokáig senki sem értette, mi történt. Vajon miért rontott ki a zairei játékos a sorfalból, és rúgta el a szabadrúgáshoz leállított labdát a Brazília elleni mérkőzésen az 1974-es labdarúgó-világbajnokságon? Évtizedeknek kellett eltelni, amire a világ megtudta a szürreális és rémületes igazságot.

Joseph Ilunga Mwepu ötven éve, 1974. június 22-én bevonult a labdarúgás történetébe. Akkoriban már 14 éve egy diktátor, Mobutu Sese Seko irányította Zairét, aki a futballt a rendszere felsőbbrendűsége és a nemzetközi elismertség elérése eszközének tekintette, ezért a válogatott játékosait tejbe-vajba fürdette.

Zaire (a mai Kongói Demokratikus Köztársaság) az aktuális világbajnok Brazíliával játszott csoportmérkőzést Gelsenkirchenben. A történelemben először jutott ki a világbajnokságra az afrikai ország válogatottja.

A csoportban előbb 2–0-ra alulmaradt Skóciával szemben, majd a világbajnoki történelem egyik legsúlyosabb vereségét szenvedte el Jugoszláviától. A soron következő ellenfél pedig a minden vb a favoritok közé sorolt, akkor történetesen éppen címvédő Brazília volt.

A 9–0-s vereség után Mobutu megüzente a játékosoknak: hogyha 3–0-nál súlyosabb vereséget szenvednek, ne is térjenek haza Zairéba, mert kivégezteti őket!

Az 85. percben már 3–0-volt a mérkőzés állása Jairzinho, Rivellino és Valdomiro góljaival. Akkor a zairei kaputól mintegy 22 méterre, ígéretes pozícióból szabadrúgáshoz jutottak a dél-amerikaiak. A labda mögé Rivellino, a világ talán legfélelmetesebb szabadrúgás-lövője állt oda.

Ebben a pillanatban Ilunga Mwepu kirontott a sorfalból, és teljes erőből elrúgta a leállított labdát.

A 35 000 néző nem értette a történteket, ilyesmi még aligha fordult elő, amióta futball a futball. Mwepu gesztikulált, azt mutatta a bírónak, hogy azt hitte, már jelt adott a szabadrúgás elvégzésére. Nicolae Rainea felmutatta a sárga lapot a játékosnak. Mwepu színjátéka azonban elérte célját, a szabadrúgás gyatrára sikerült, maradt a 3–0-s eredmény, a zairei játékosok megmenekültek.

Csak 2002-ben derült ki az igazság, amikor Mwepu elmondta a BBC-nek a szürreális jelenet mozgatórúgóját: "Mobutu megfenyegetett minket, nehogy háromgólosnál súlyosabb vereséget szenvedjünk, mert kivégeztet minket. Amikor a brazilok 3–0-s állásnál szabadrúgáshoz jutottak a tizenhatosunk előtt, bepánikoltam, és elrúgtam a leállított labdát. A brazilok csak nevettek rajtam, mert nem tudták, mekkora volt a tét".