A csimpánzok tudása egy nap emberi életeket menthet

A tudósok szerint a csimpánzok a gyógyhatású, de kevés tápértékkel bíró, egyébként általuk nem fogyasztott növényeket keresték, ami új emberi gyógyszerekhez vezető utat jelenthet.

Egy ugandai Budongo-erdőben élő beteg csimpánz hasmenése és galandférge ellen a hagyományos gyógyászatban is használt Alstonia boonei fa holt fáit rágta meg, amelyek magas antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és a csimpánz teljesen felépült. A csimpánzok viselkedése arra utal, hogy természetes gyógyszertárként használhatják az erdőt, és ez a viselkedés újszerű öngyógyító módszerként értelmezhető.

A PLOS One folyóiratban közzétett tanulmány szerint az Oxfordi Egyetem Elodie Freymann és a németországi Neubrandenburgi Alkalmazott Tudományok Egyetemének Fabien Schultz által vezetett kutatócsoport megállapította, hogy a csimpánzok gyakran gyógyhatású, de kevés egyéb tápértékkel rendelkező növényeket fogyasztanak, különösen egészségügyi problémák, például sérülések vagy paraziták esetén.

A kutatók szerint az eredmények alátámasztják a vadon élő csimpánzok öngyógyító viselkedését, és hozzáteszik, hogy az állatok viselkedésének további tanulmányozása az emberiség javát szolgálhatja, potenciálisan új emberi gyógyszerek felfedezéséhez vezethet.

A főemlősök emberi életeket menthetnek

Schultz szerint a következő vizsgálati terület a csimpánzok által fogyasztott „legérdekesebb növényi kivonatok” lesznek, és bár még sok a kérdés, elméletileg a csimpánzok tudása egy nap emberi életeket menthet meg. A kutatócsoport két csimpánzközösséget figyelt meg a Budongo-erdőben, és 13 olyan növényfaj összetevőit elemezték, amelyeket egy csimpánz egyébként nem fogyaszt, mint például a kéreg és a gyanta, hogy megállapítsák, vajon az anyagoknak van-e gyógyító hatásuk.

A szerzők megállapították, hogy a 13 növényfajból 11-nek a hagyományos gyógyászatban is van feljegyzett felhasználási módja. Freymann szerint nagyon valószínűtlen, hogy a csimpánzok véletlenül fogyasztották a gyógynövényeket, és sok esetben a beteg vagy sérült csimpánzok akkor keresték fel ezeket a forrásokat, amikor a csoportjuk más tagjai nem.

A csimpánzok úgy viselkednek, mint az emberek

A kutatások szerint egyes állatok, köztük a majmok, öngyógyításra is használhatnak növényeket vagy rovarokat, és a csimpánzok gyakran játszottak főszerepet ezen a zoofarmakognóziának nevezett területen. A Scientific Reports folyóiratban közzétett egy korábbi tanulmány szerint egy indonéziai orángután gyógyhatásairól ismert növény levét és megrágott leveleit alkalmazta az arcán lévő sérülésre, amely aztán fertőzés jelei nélkül gyógyult meg.

Isabelle Laumer, a Max Planck Állati Viselkedéskutató Intézet primatológusa és kognitív biológusa, aki nem vett részt a PLOS One tanulmányban, elmondta, hogy az új tanulmány „igazán fontos eredményekkel” járult hozzá a további kutatásokhoz. A PLOS One tanulmány szerzői erőteljes természetvédelmi erőfeszítéseket sürgetnek, hogy lehetővé tegyék az ilyen kutatások folytatását, és hogy feltárják az ember számára lehetséges előnyeit a gyógyhatású növények felkutatásában.