A Kádár-rendszer titkos ügynökei a focihuligánok között

A Kádár-korszakban az állambiztonsági tisztjei képesek voltak beépülni, vagy beszervezni embereket olyan csoportokba is, ahol a tagok azt hitték, biztonságban vannak a külső befolyásolástól. A Fradi ultrák között is akadt egy besúgó, aki rendszeresen jelentett a belső elhárításnak.

Az Állambiztonság ügynökei a Kádár-rendszer idején számos területen jelen voltak, beleértve a rockzenekarokat, színházi társulatokat, sportcsapatokat és gimnáziumi osztályokat is. Ezekben a közösségekben találtak olyan személyeket, akik készek voltak beszámolni mások viselkedéséről, kritikáiról a szocialista rezsim irányában.

A ferencvárosi ultra csoport, a Kettes Szektor tagjai között is volt egy besúgó, aki a Black Sabbat álnevet használva jelentett az állambiztonságnak. Ő ugyanúgy részt vett a huligánok cselekedeteiben, mint a többi tag, de este jelentéseket írt a nap eseményeiről.

Az 1980-as évek elején a nyugati huligánokról szóló hírek hatására a magyar szurkolók között is megjelent az igény a hasonló cselekedetekre. Az Állambiztonság 1982-ben beszervezett egy szurkolót, aki a Black Sabbat néven jelentett a csoport tevékenységeiről.

Black Sabbat jelentéseiben szó esett a csoport vezetőjéről, Karsai Ferencről, becenevén Hypósról is, aki angol mintára szervezte meg a csapatát. Az első jelentés Hypósról 1984-ből származik, amely szerint a csoport már nem is a meccsekre koncentrált, hanem a verekedésekre ment.

Az Állambiztonsági Levéltár aktái szerint Black Sabbat részletesen ismerte a Kettes Szektor és a kapcsolódó csoportok tevékenységét, tagjait, és még a szurkolók törzskocsmájáról is tudott beszámolni. Azonban a mai napig nem ismert, ki állt a Black Sabbat álnév mögött.

Hypós Feri, a Kettes Szektor vezetője, már életében legendás alak lett a szurkolók körében. A 80-as évek végétől kezdve a ferencvárosi kemény magot országosan és nemzetközi szinten is ismertté tette. Tévéműsorokban és dokumentumfilmben is szerepelt, később az FTC alkalmazásában a szurkolói rendbontások megelőzéséért és megfékezéséért felelt. Fiatalon, 44 évesen hunyt el agyvérzésben.