Miért hálálkodott Volodimir Zelenszkij a szaúdi trónörökösnek?

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Dzsiddában járt, hogy Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökössel találkozzon, ahol a globális Dél támogatását igyekezett megnyerni, miközben az arab állam nem szándékozik hátat fordítani Oroszországnak.

Szaúd-Arábia Oroszország 2022 februári ukrajnai inváziója óta Moszkvával és Kijevvel is jó kapcsolatokat ápol, és mint potenciális közvetítő pozicionálja magát a konfliktusban. Tavaly augusztusban a sivatagi királyság adott otthont a háborúról szóló megbeszéléseknek, amelyeken több mint 40 ország képviselői vettek részt. Zelenszkij legutóbb februárban járt Szaúd-Arábiában, ahol a trónörökös társaságában tárgyalt a béketervéről és a hadifogolycsere lehetőségeiről.

Az ukrán elnök a júniusi látogatás során „termékeny és energikus” megbeszéléseket folytatott Mohammed bin Szalmánnal, amelyek középpontjában a svájci „békecsúcs” és a kétoldalú kapcsolatok javítása állt. Zelenszkij célja nemzetközi támogatás megszerzése volt a béketervhez, amely az orosz csapatok teljes kivonását és a posztszovjet határokhoz való visszatérést foglalja magában. A trónörökös megerősítette Szaúd-Arábia támogatását az orosz-ukrán konfliktus megoldása iránt, és a felek megvitatták a humanitárius gondok enyhítésének módjait. Zelenszkij hálás volt Szaúd-Arábiának a támogatásért és értékelte a trónörökös erőfeszítéseit a békéhez való gyors visszatérés érdekében.

Volodimir Zelenszkij egy éve, 2023 májusában részt vett az Arab Liga csúcstalálkozóján, ami az első közel-keleti útja volt az orosz invázió óta. A látogatás során Zelenszkij erősíteni kívánta a kapcsolatokat az arab világgal, de szembeszállt azokkal az államokkal, amelyek szerinte „szemet hunytak” az orosz agresszió felett, és arra kérte őket, hogy ne engedjenek az orosz befolyásnak.

Annak ellenére, hogy Zelenszkij folyamatosan törekszik a Közel-Kelet támogatására, Szaúd-Arábia és más államok nem írták alá a svájci békecsúcs zárónyilatkozatát, mondván, hogy az nem veszi figyelembe Oroszország érdekeit. Az arab államok többsége semleges maradt, és kerülték, hogy állást foglaljanak az orosz invázió óta. Az Arab Liga tagjai diplomáciai rendezésre szólítottak fel, és kerülték, hogy lépéseket tegyenek Oroszországgal szemben, mint például gazdasági szankciókat. Az arab tisztviselők többnyire európai válságnak tekintik a konfliktust, amelyet a nyugati országoknak és Oroszországnak kell rendezniük.

Szaúd-Arábia 2023 augusztusában nemzetközi csúcstalálkozót rendezett a békeformuláról, és fontos szerepet játszott az Oroszországgal folytatott fogolycseréről szóló tárgyalásokban is. Ugyanakkor az ország szoros gazdasági kapcsolatot ápol Oroszországgal, amely az uniós és nyugati szankciók után erősödött. Putyin orosz elnök tavaly decemberben látogatott el Szaúd-Arábiába. Szaúd-Arábia és Ukrajna között is kiemelkedően jó kapcsolatok vannak, például a búzaimport, energia és turizmus terén. Zelenszkij többször járt az arab országban, és gyakran kérte az arab vezetők támogatását, de a térség államai nem akarják kockáztatni az Oroszországgal meglévő együttműködéseket, így legfeljebb mediátorként működnek közre.

A szerző a Neumann János Egyetem Eurázsia Központja és az MCC Migrációkutató Intézet vezető kutatója.