Újabb üzemanyagár-emelkedés a láthatáron

A hétvége nem hoz megkönnyebbülést az autósoknak, ugyanis tovább nő a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára, ami vélhetően a töltőállomásokon is érezhető lesz.

A holtankoljak.hu információi szerint a következő napokban a benzin ára bruttó 4 forinttal, míg a gázolajé bruttó 5 forinttal fog megemelkedni. Ez azt jelenti, hogy a hétvégétől a 95-ös benzin átlagára 606 forint, a gázolajé pedig 627 forint lesz literenként.

Az üzemanyagárak emelkedése nem új jelenség, az elmúlt kilenc nap során ötödszörre módosulnak az árak. Összességében a benzin ára bruttó 15 forinttal, a gázolajé pedig 31 forinttal nőtt június 14-e óta. Az áremelkedések üteme így jelentős terhet ró az autósokra, akiknek egyre mélyebbre kell nyúlniuk a zsebükbe, ha tankolni szeretnének.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlagárai alatt maradtak. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adatai szerint Magyarországon a 95-ös motorbenzin átlagára 595 forint volt, azaz 14 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban tapasztalt 609 forintos átlagár. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 607 forint volt, ami 1 forinttal került kevesebbe, mint a szomszédos országokban látott 608 forintos átlagár.