A Föld északi féltekéjét sújtó hőség és annak következményei

A nyár első hulláma már most emberek életét követeli a Föld északi féltekéjén, ahol több helyen is 50 fok feletti hőmérsékleteket mérnek. Az extrém hőség a mekkai zarándokokat, az indiai szubkontinenst és Délkelet-Európát is megviseli.

Európában a mediterrán térség, így Törökország, Görögország, Ciprus és Olaszország is kánikulával küzd. Az Euronews szerint az athéni Akropoliszt bezárták, és több turista életét vesztette a hőség miatt. Athénban 42 fokot, a Peloponnészosz-félszigeten 43,9, Krétán 44,5 fokot mértek. Görögországban a tavalyi rekordhőség után idén is extrém melegre számítanak, a BBC szerint a június 19 előtti hőhullám szokatlan volt. Athénban 2050-re akár két fokkal is emelkedhet az átlaghőmérséklet, és a tavalyihoz hasonló erdőtüzek is várhatók. Cipruson a szokatlanul korai hőség mellett szárazság is nehezíti a helyzetet, míg Törökországban a megszokottnál 8-12 fokkal magasabb hőmérséklet erdőtüzeket okozott. Olaszországban a hét második felében 39-40 fokot, a nagy szigeteken 42-44 fokot várnak.

Amerikában a Nagy-tavak környékén ritkán látott hőség uralkodik, a BBC szerint több mint 70 millió ember van hőségriasztás alatt. New York állam kormányzója, Kathy Hochul a Nemzeti Gárdát is készenlétbe helyezte. Az amerikai Nemzeti Időjárási Szolgálat szerint a hőkupola nevű jelenség okozza a tartósan magas hőmérsékleteket. Új-Mexikóban és Dél-Kaliforniában tűzvészek miatt evakuációkat hajtottak végre.

Indiában a Reuters szerint a légkondicionálók iránti megnövekedett kereslet miatt a kormányzat intézkedéseket vezet be. Delhiben 44,9 fokot mértek, és a hőhullám alatt 25 ezer hőgutagyanús esetet és 56 halálesetet jegyeztek fel. Uttar Pradesh államban több városban 46 fok fölötti hőmérsékleteket mértek.

Szaúd-Arábiában a mekkai zarándoklat során a Guardian szerint több száz haláleset történt a hőség miatt. Az AFP összesítése szerint már 577-en halhattak meg Mekkában a kánikulában. A szaúdi hatóságok kétezer embert láttak el hőguta gyanújával.

A globális felmelegedés hatásait a Climate Central Klímaváltozási Indexe is mutatja, amely szerint Európa a leggyorsabban melegedő földrész. Az ENSZ és az EU jelentése szerint Európa kétszer gyorsabban melegszik, mint a globális átlag. A Meteorológiai Világszervezet szerint a 30 legdurvább európai hőhullámból 23 2000 után történt. Az Euronews szerint az északi Atlanti-óceán felszíni hőmérséklete magasabb, mint az elmúlt 40 évben bármikor, és a világ 11 rekorddöntő hónapot élt meg hőmérsékleti szempontból.