Az oroszok talán kiiktattak egy HIMARS-t

Az orosz erők állítása szerint sikerült eltalálniuk egy Ukrajnában szolgálatot teljesítő HIMARS rakéta-sorozatvetőt, amely a háború során komoly fenyegetést jelentett az orosz utánpótlási vonalakra.

A háború kezdete óta az oroszok többször hangoztatták, hogy sikeresen semlegesítettek HIMARS rendszereket, de ezek a jelentések gyakran kétségbe vonhatóak voltak. Azonban most úgy tűnik, hogy egy Iszkander-M ballisztikus rakéta segítségével ténylegesen sikerült megsemmisíteniük egyet a rettegett fegyverek közül. A támadás idén március elején történt, és a felvételek alapján a HIMARS egy erdős területen próbált menedéket találni, miután rakétákat lőtt ki. Az orosz drónok által készített felvételeken látható, hogy a HIMARS és egy támogató terepjáró 'Shoot and scoot' taktikát alkalmazva, azaz tüzet nyitva és gyorsan elmozdulva próbálták elkerülni az ellenséges tüzet. Nem sokkal később azonban egy Iszkander-M rakéta csapódott be a rejtekhely közelében. A felvételeken nem látható, hogy a HIMARS milyen mértékű károkat szenvedett, de a találat pontosnak tűnik, ami arra utalhat, hogy a rendszer megsemmisülhetett.

Az oroszok korábban már bizonyítottan megrongáltak két másik HIMARS-t is. Tavaly novemberben kerültek nyilvánosságra fotók, amelyeken látható volt, hogy két sérült HIMARS-t szállítanak vissza az Egyesült Államokba javítás céljából. Az egyikről hiányzott a jobb első futómű, a másikon pedig repesztalálatok nyomai voltak láthatóak.

A modern hadviselésben nem csak a hagyományos fegyverek, mint a HIMARS, hanem a különleges és ritkábban használt eszközök is szerepet kapnak. Például a kézi lángszórók, amelyeket sokan a modern világ legkegyetlenebb fegyverei közé sorolnak, még mindig használatban vannak egyes országokban. A kínai Népi Felszabadító Hadsereg nemrégiben egy lőtéren gyakorlatozott a Type 74-es kézi lángszórókkal, amelyeket az 1970-es évek közepén fejlesztettek ki, és amelyeket az orosz LPO-50-esről másoltak le. A Type 74-es lángszórók 45 méteres hatótávolságukkal és brutális erejükkel figyelemre méltóak, bár használatukat nemzetközi egyezmények nem tiltják, a legtöbb modern haderő már nem alkalmazza őket. Kína azonban továbbra is gyakorol ezekkel a fegyverekkel, amelyeket csak hasalva lehet elsütni, és amelyek összesen két, egyenként 2-3 másodperces "lövés" leadására képesek, mielőtt újra kellene tölteni őket.