Az orosz tábornok szerint idén véget érhet az ukrajnai háború, miközben járvány sújtja Herszont

Apti Alaudinov, az Ahmat különleges alakulat parancsnoka és a Kreml vezetőjének, Vlagyimir Putyinnak a hűséges támogatója, úgy véli, hogy az év végéig lezárulhat az Ukrajna elleni konfliktus. A csecsen származású tábornok egy orosz állami televíziós interjúban beszélt a 2022. február 24-én kezdődött háború jelenlegi állásáról és a várható kimenetelről. Alaudinov szerint az orosz erők jelentős előrelépéseket tettek, és a Harkiv tartomány környéki területek nagy részét már "felszabadították".

A tábornok kiemelte, hogy a konfliktus központi területe az északkeleti régió, ahol Ukrajna jelentős katonai erőket helyezett el. Alaudinov szerint ez a térség lesz a döntő csatatér, ahol az orosz csapatok célja az ukrán erők és eszközök megsemmisítése.

"Ez egy sorsdöntő csata lesz, amelyben megsemmisítjük a megmaradt ukrán erőket és eszközöket" - mondta Alaudinov.

A tábornok állítása szerint a "különleges katonai művelet" még az idei évben véget érhet. Ugyanakkor, a jelentések ellenére az orosz csapatok csak körülbelül egy tucat kisebb falut tudtak elfoglalni Harkiv megyében, és az ukrán alakulatok jelenleg is folyamatosan szorítják vissza őket a megszállt területekről.

Eközben Herszonban, amely egy 2022 szeptemberi népszavazást követően vált Oroszország részévé, kolerajárvány tört ki, már halálos áldozatok is vannak, legalább 12-en meghaltak. A hatóságok a pániktól való félelmükben tífuszként jelentik a betegség azonosított eseteit. Az előzetes adatok szerint a víz lett a betegségek terjedésének legfőbb forrása, mivel veszélyben vannak a vízellátó rendszerek a Dnyeper jobb partjának településeinek közelében. Herszonban állomásozik az Ukrán Nemzeti Gárda 123. terrorista védelmi dandárja, illetve a 34. ezred is. A herszoni régió területének 75 százaléka orosz ellenőrzés alatt áll, a Dnyeper jobb partja, beleértve Herszon városát is, azonban az ukrán csapatok kezében van.

A harctéri helyzet tovább bonyolódik, hiszen az ukrán erők folyamatosan alkalmazzák a modern technológiákat, mint például az FPV drónokat. Egy ilyen drón támadás során a 63. Különálló Mechanizált Brigád tagjai megsemmisítették egy bajba jutott orosz BMP-t, valamint a mentésére érkező BREM-1-es páncélozott műszaki mentőjárművet is. A BREM-1 lényegében egy torony nélküli, emelődaruval ellátott T-72-es harckocsi, amelynek fegyverzete csak egy nehézgéppuskából áll, ami elméletileg légvédelmi feladatok ellátására hivatott. Azonban a videón látható mentőjárművön a nehézgéppuska nem nyújtott védelmet az ukrán drónok ellen, amelyek sikeresen semlegesítették mind a mentőjárművet, mind a mentésre váró gyalogsági harcjárművet.

Az ukrán erők nemcsak a harctéren, hanem az ellenséges területeken is jelentős csapásokat mérnek. Június 20-án reggel az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) drónjai csapást mértek az orosz Adigeföldön található Enem faluban lévő Lukoil olajraktárra, amely jelentős károkat szenvedett. A Szabad Európa Rádió orosz szolgálatának újságírói által közzétett műholdas felvételeken jól látható, hogy legalább egy épület teljesen megsemmisült, és egy közeli hangár is súlyosan megsérült, miközben maguk az üzemanyagtartályok épségben maradtak. A támadás célja valószínűleg a logisztikai infrastruktúra megbénítása volt. Oroszország hivatalosan is megerősítette a dróntámadást, és egy bűnüldözői forrás szerint az SBU nemcsak a Lukoil, hanem a Tambovnefteprodukt JSC üzemanyag- és kenőanyagraktárát is célba vette, amelyek elleni csapások célja általában az ellenséges hadsereg utánpótlási vonalainak megszakítása és logisztikai kapacitásainak gyengítése.