Külföldre utazol? Egyre több a járattörlés, de van ellenük megoldás

A 2023-as év során a légijárat törlések és késések száma emelkedő tendenciát mutatott, de a megfelelő biztosítási fedezet kártérítést nyújthat az ilyen eseményekre, hangsúlyozza a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A nyári vakáció kezdetével sokan tervezik külföldi utazásukat, azonban a repülőjáratok törlése vagy jelentős késése komoly kellemetlenségeket okozhat. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023-ban a járattörlések száma 15 százalékkal nőtt az előző évhez képest, és az összes járat 25 százaléka szenvedett el legalább 15 perces késést.

Az utasbiztosítások kiterjedhetnek a járattörlésre, késésre, útvonalmódosításra, túlfoglalásból adódó problémákra, és kompenzációt nyújthatnak ezekben az esetekben. A biztosítók megtéríthetik a fel nem használt utazási költségeket, mint például a repülőjegy árát vagy a szállásköltségeket, valamint a hazautazás többletköltségét.

Az utasbiztosítások 24/7 elérhető magyar nyelvű ügyfélszolgálattal rendelkeznek, amely segítséget nyújthat a problémák megoldásában és tanácsot adhat a nem várt helyzetek kezelésében. Egyes biztosítások esetében a kártérítés kárbejelentés nélkül is megkapható, ha a szerződéskötéskor megadásra került a légi járat indulása és a bankszámlaszám.

Ha a járatkésés vagy törlés miatt az utasnak több időt kell eltöltenie egy adott helyen, a biztosítás fedezheti az egészségügyi költségeket is, például sürgősségi orvosi ellátást vagy gyógyszereket. Jogtanácsadást és segítséget is nyújthatnak, ha a járattörlés vagy késés miatt jogi problémák merülnének fel.

A poggyászokkal kapcsolatos problémákra is kiterjedhet a biztosítás, így térítést kaphatunk, ha a feladott poggyászunk késik, eltűnik vagy megsérül. Emellett létezik útlemondási biztosítás is, amely védelmet nyújt az utazás lemondása vagy megszakítása esetén, például betegség vagy baleset miatt.

Fontos, hogy minden utazó alaposan tájékozódjon az elérhető biztosítási lehetőségekről és azok feltételeiről, hogy a legmegfelelőbb védelmet választhassa. Az utasbiztosítások széles választékának köszönhetően mindenki megtalálhatja a saját igényeinek megfelelő csomagot, és egy európai úti cél esetében ez akár napi ezer forint alatti összegért is elérhető.