Új törvények a gyerekek online védelmében New York államban

New York állam két új törvényt fogadott el, amelyek célja a gyermekek védelme az internetes környezetben, különös tekintettel a közösségi média platformokra.

Az első törvény, a Stop Addictive Feeds Exploitation (SAFE) for Kids Act, szigorú korlátozásokat vezet be a közösségi média platformokon megjelenő, gyermekeket célzó "addiktív feedek" tekintetében. A törvény értelmében a kiskorúak csak az általuk követett fiókokból származó tartalmakat láthatják, és az automatikus tartalomjavaslatokat is csak szülői hozzájárulással kapcsolhatják be. Emellett a törvény megtiltja, hogy éjfél és reggel 6 óra közötti időszakban értesítéseket küldjenek a kiskorúaknak, hacsak nincs erre vonatkozóan szülői beleegyezés.

A második törvény, a New York-i gyermekadatvédelmi törvény, szabályozza a kiskorúak adatainak gyűjtését és értékesítését a platformok által. Ez a törvény a következő évben lép életbe, és célja, hogy korlátozza a hozzájárulás nélkül gyűjthető adatokat, valamint azok értékesítését.

New York állam kormányzója, Kathy Hochul írta alá a törvényeket, amelyekkel az állam vezető szerepet vállal a gyermekek online térben való védelmében. A következő lépés egy olyan rendszer kialakítása lesz, amely képes ellenőrizni a felhasználók életkorát és a szülői beleegyezést. A megfelelő életkor-ellenőrzési módszereket az állam főügyészi hivatala fogja meghatározni.

A technológiai iparág képviselői és más lobbiszervezetek máris alkotmányellenesnek nevezték a SAFE for Kids törvényt. Carl Szabo, a NetChoice alelnöke szerint az algoritmus alapú weboldalak betiltásával növekedne a gyermekek káros tartalmaknak való kitettsége, mivel a kronologikusan alakított hírfolyamokban könnyebben találkoznának érzékeny posztokkal.