Németország távolodik Kínától

Robert Habeck gazdasági miniszter pénteken kezdődő látogatása során hangsúlyozni fogja Németország eltökéltségét a Kínával való kereskedelmi kapcsolatok fenntartására, de kereskedelmi szakértők szerint a gazdasági és politikai tényezők mindinkább az amerikai-német kapcsolatnak kedveznek.

Habeck igyekszik majd megmagyarázni a kínai tisztviselőknek, hogy az Európai Unió a közelmúltban miért vetett ki vámokat a kínai elektromos járművekre, miközben eloszlatja a kínai megtorlás veszélyét, amely árthat a német exportüzleteknek.

Már most, 2024 első negyedévében Németország 60 milliárd eurós kereskedelmi forgalma Kínával kevesebb volt, mint a 63 milliárd eurós amerikai-német kereskedelmi forgalom teljes volumene.

A pénteken közzétett hivatalos adatok aláhúzták a változást: a Kínába irányuló német export májusban 14%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, míg az Egyesült Államokba irányuló kivitel 4,1%-kal nőtt.

Az ingatlanválság, a magas helyi önkormányzati adósság és más kihívások nyomasztják a kínai belföldi tevékenységet.

Maximilian Butek, a kelet-kínai német kereskedelmi kamara ügyvezető igazgatója szerint a német kereskedelmi partnerek egyelőre elkötelezettek a kínai piac mellett, amelyről úgy vélik, hogy a következő néhány évben a kereslet fellendülése várható.

"Ha azonban a kínai magánszektorban és a fogyasztók körében a bizalom továbbra is alacsony marad, lehetséges, hogy az Egyesült Államok képes lesz Németország vezető kereskedelmi partnereként érvényesülni" - mondta Butek.

A nagyobb kérdés azonban az, hogy milyen mélyreható hatással lesz Németországnak az a kinyilvánított szándéka, hogy csökkentse a Kínával szembeni teljes kereskedelmi kitettségét. Tavalyi első Kína-stratégiai dokumentumában Berlin "tisztességtelen gyakorlatokkal" vádolta Pekinget.

Azon túl, hogy Berlin szeretné elmélyíteni kapcsolatait más partnerekkel is - például Dél-Koreával -, eddig homályosan fogalmazott arról, hogyan kívánja csökkenteni a kínai függőségeit.

Jürgen Matthes, az IW német gazdasági intézet nemzetközi gazdaságpolitikáért felelős vezetője azonban úgy látja, hogy paradigmaváltás kezdődött Angela Merkel korábbi kancellár által ápolt szoros kínai-német kapcsolatról.

Úgy tűnik, hogy geopolitikai indíttatású átrendeződés zajlik: rendszerszintű rivális Kínától transzatlanti partnerünk felé – mondta Matthes.

Ha Donald Trump megnyeri novemberi amerikai választásokat és protekcionistább útra tereli Amerikát - például vámok emelésével -, akkor minden esély megvan arra is, hogy globális kereskedelmi háborúvá eszkalálódjon.

A Roland Berger tanácsadó cég e havi jelentése arra jutott: egy ilyen forgatókönyv pusztító hatással lenne minden nagyobb gazdaságra. Hozzátették: nem kétséges, hogy Németországnak NATO-szövetségesét kell választania.