Meteor vagy földrengés? Rejtélyes robbanások Toszkánában

Nem földmozgás, hanem egy becsapódó meteorit okozhatott sokak által földrengésnek vélt hangrobbanást Elba szigetének térségében, de több elmélet is létezik az esemény magyarázatára.

Az Elba szigetén és a toszkánai partvidéken, valamint a tartomány egyes belső területein és a közelben lévő Korzikán is érzékelték a jelenséget. Eugenio Giani, Toszkána tartomány elnöke először földrengésről számolt be, azonban a Nemzeti Geológiai és Vulkanológiai Intézet (INGV) szakvéleménye után ezt a megállapítást visszavonta. Közösségi médiában közzétett bejegyzésében már úgy fogalmazott, hogy „a földrengés ténye még nem nyert megerősítést”.

A toszkánai geofizikai intézet és a firenzei egyetem közös közleményében egy másodpercenként 600 kilométeres sebességű „rengésről” számoltak be, megjegyezve, hogy „a mért adatok alapján ezt leginkább egy becsapódó meteorit okozhatta”.

Ezzel szemben egy névtelen forrás a Corriere della Sera napilapnak azt nyilatkozta, hogy a hatalmas robaj valószínűleg egy repülőgéptől származott, mivel ha meteorit csapódott volna be, azt a szeizmográfok is érzékelték volna. Az olasz légierő viszont kijelentette, hogy „légi incidens” nem történt.

A Corriere della Sera emlékeztetett arra is, hogy Elba szigetén nem ez az első alkalom, hogy a lakosság különös hanghatással járó „robbanásokat” hallott. Hasonló események történtek 2012-ben, 2016-ban és 2023-ban is, de ezek okára még mindig nincs magyarázat.