Légszűrő mamutok mentenének meg a klímaváltozástól

Mi az egyszerűbb feladat: ha minden este szétszélednek a birkák a karámból, és másnap reggel megpróbáljuk őket összefogdosni és visszaterelni, vagy ha olyan karámot építünk, ahonnan nem is szöknek meg? Természetesen az utóbbi tűnik a jobb válasznak. Éppen így, vélhetően nincs olyan környezetvédelmi mérnök, energetikai szakember, aki ne tartaná jobb, hatékonyabb és olcsóbb megoldásnak az emissziócsökkentést, a ki nem bocsátást, mint a szén-dioxid utólagos, ma még rendkívül költséges megkötését.

Izlandon május elején állt működésbe a világ eddigi legnagyobb szén-dioxid-szivattyúja, és nemrégiben egy hasonló izlandi létesítményt is megtekinthettünk. A CCS koncentrált pontforrásokból köti le a szén-dioxid-kibocsátást, míg a DAC a levegőből szűri ki a szén-dioxidot. Az izlandi nagy projektek közül az Orca évi 4 ezer tonna, a Mammoth pedig 36 ezer tonna szén-dioxidot képes kiszűrni, bár ezek a mennyiségek még mindig elenyészőek a globális kibocsátáshoz képest.

Az ilyen létesítményeket távol kell telepíteni a lakott területektől, mivel nagyon hangosak. A kiszűrt szén-dioxidot az izlandi vulkáni bazaltba sajtolják, ahol a Carbfix technológia segítségével akár 10 ezer évig is tárolható.

A ClimeWorks a vezető cég ezen a területen, és 2030-ra tervezi elérni a megatonnás, 2050-re pedig a gigatonnás szén-dioxid-eltávolító kapacitást. A negatív emissziós erőművek sok energiát fogyasztanak, de ezt geotermikus erőművekből nyerik. Svájcból is importálnak szén-dioxidot Izlandra, amit folyékony oldószerrel kötnek meg.

Néhány cég, mint a Microsoft, Spotify, Breitling és Lego, már fizet a szén-dioxid-leválasztásért, hogy kompenzálják a saját karbonlábnyomukat. Az Egyesült Államokban, Norvégiában, Kenyában és Kanadában is terveznek nagyobb projekteket.

Az ENSZ szerint a szén-dioxid több mint 99 százaléka még ezer év múlva is biztonságosan tárolható, és az Európai Bizottság szerint a szén-dioxid-leválasztási technológiák nélkülözhetetlenek a klímasemlegesség eléréséhez. Azonban sok zöldszervezet, köztük a Greenpeace, szkeptikus a szénmegkötő technológiákkal kapcsolatban, és arra hívják fel a figyelmet, hogy ezek a technológiák nem helyettesíthetik a kibocsátáscsökkentést.

A DAC technológia hasznos lehet, például az olajkitermelésben, szénsavas italok készítésében, vagy a beton szilárdságának javításában. A Carbon Collect Limited mechanikus fája a szél erejével fogja meg a szén-dioxidot, a Carbon Engineering kanadai projektjét Bill Gates is támogatja, a Global Thermostat pedig már tonnánként 120 dollárra csökkentette a megkötés költségét.

Magyarországon a Pannonia Bio, EMOV és Mol tervezi a szén-dioxid megkötését. A ClonBio és az EMOV közös projektje évi 500 ezer tonna szén-dioxid föld alatti tározását tervezi Dunaföldvár közelében, ami jelentősen hozzájárulhat az EU szén-dioxid-leválasztási célkitűzéseihez.