Magyarország egymilliárd eurós hitelt adhat Észak-Macedóniának

Magyarország tervezi, hogy egymilliárd eurós, kedvezményes kamatozású hitelt nyújtson az észak-macedón kormánynak, amelyet a Fidesz szövetségesének tekintett VMRO vezet majd a májusi választások után.

A 444.hu beszámolója szerint a még beiktatás előtt álló észak-macedón kormány készül felvenni a jelentős összegű hitelt, miután a májusi elnök- és parlamenti választásokon a jobboldali ellenzék, a VMRO-DPMNE győzött, amely a szavazatok 45 százalékát szerezte meg, ezzel leváltva a hét éve hatalmon lévő szociáldemokratákat.

A VMRO korábbi miniszterelnöke, Nikola Gruevszki, aki ellen eljárások folytak, 2018-ban magyar diplomataautókkal hagyta el hazáját és azóta Magyarországon él menekültként. Gruevszkit távollétében összesen tizenkilenc év börtönre ítélték külön ügyekben sikkasztás, illetve hivatali helyzettel és hatalommal való visszaélés miatt, de a magyar kormány nem adta ki, és most már rutinszerűen tagadja meg rendre a kiadatását. Habony Árpád, a magyar kormányközeli üzletember, korábban média-befektetéseket hajtott végre Macedóniában, amelyek a gyanú szerint a VMRO anyagi támogatását szolgálták.

A macedón Fokus lap értesülései szerint a hitel részleteit még nem erősítették meg hivatalosan, de a VMRO alelnöke elárulta, hogy a kölcsön nem Kínától származik, hanem egy EU- és NATO-tagállamtól, ami alapján Magyarország tűnik a legvalószínűbb hitelezőnek, és az Eximbank lehet a finanszírozó. Ha a hitelügylet megvalósul, az a rendszerváltás óta a legnagyobb összegű magyar hitelkihelyezés lesz külföldre. Azonban a 444.hu szerint nem egyértelmű, hogy ez miért lenne előnyös Magyarország számára.