A természetes védettség nyomában: folytatódik a magyar koronavírus-kutatás

Fontos szabadalmakat indítottak el a magyarországi kutatók együttműködésében, amely a koronavírus-fertőzéssel szembeni természetes védettség vizsgálatára és alkalmazására összpontosít.

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), a Semmelweis Egyetem, az ELTE és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem konzorciuma által végzett kutatás a Koronavírus-fertőzéssel szemben természetes védettséget adó faktorok vizsgálata és alkalmazása plazmaterápiában című projekt keretében valósult meg, melyet az MTI ismertetett.

A projekt négyszázmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán keresztül. A kutatás középpontjában a koronavírus-fertőzéssel szembeni természetes védettséget adó plazmaalkotók álltak.

A plazmaterápia, amely több évtizedes múltra tekint vissza, a koronavírus okozta pusztítás ellen is alkalmazásra került. Az eljárás a passzív immunitás elvén alapul, ahol a fertőzést enyhe tünetekkel átvészelők plazmájában lévő ellenanyagokat használják fel a súlyosabb betegek kezelésére. Az amerikai és európai gyógyszer-engedélyezési hatóságok is támogatták ezt a megközelítést.

A kutatók azt vizsgálták, hogy milyen természetes faktorok teszik a gyógyult betegek plazmáját hatékonyan alkalmazhatóvá más, rosszabb állapotú betegeknél, és milyen jelek utalnak arra, hogy egy beteg nagyobb valószínűséggel kerül súlyos állapotba. Emellett egy új, koncentrált készítmény előállítását és annak előállítási dokumentációját is elkészítették.

Az OVSZ és az ELTE által kifejlesztett két különböző, de hasonló hatású molekula, amelyek a természetben ebben a formában nem fordulnak elő, alkalmasak a komplement rendszer aktivációjának gátlására és így a citokinvihar megakadályozására. Ezek a molekulák szabadalmaztatási eljárás alatt állnak, és potenciálisan alkalmazhatók szeptikus vagy más eredetű sokk kezelésére is, amely a kórházi halálozások egyik leggyakoribb oka. A Virológia Nemzeti Laboratóriumban végzett vizsgálatok szerint az anyagok egy része képes lehet a SARS-CoV-2 által okozott súlyos, sejtes immunkárosító hatások kivédésére.

A kutatás további célja, hogy előre jelezzék, kik kerülhetnek súlyos állapotba, és hogy a súlyosabb állapotú betegeknél kialakuló gyulladás, illetve citokinvihar közömbösíthető-e.