Luxushajó mentett meg 68 menekültet az Atlanti-óceánon

A Philipp Oldendorff teherszállítóhajó legénysége észlelte egy emberekkel teli csónakot az Atlanti-óceánon, majd az Insignia luxushajó segítségével 68 menekültet mentettek meg.

A Philipp Oldendorff teherszállítóhajó legénysége Tenerifétől mintegy 815 kilométerre délre fedezte fel a bajba jutott csónakot. Azonnal elsősegélyben részesítették a menekülteket, és a közelben tartózkodó Insignia luxushajót irányították a helyszínre, hogy ideiglenes menedéket nyújtson számukra.

Az Insignia, mely az Oceania Cruises tulajdonában áll, nem csak a túlélőket, hanem három holttestet is a fedélzetére vett. Sajnos a rossz időjárási körülmények miatt két további elhunytat nem tudtak kimenteni, és egy súlyosan sérült menekült is életét vesztette, mielőtt helikopterrel kórházba szállíthatták volna.

A luxushajó, amely egy 180 napos világkörüli úton vesz részt és 670 utas befogadására képes, a menekülteket – köztük három nőt és három gyermeket – a tenerifei hatóságok gondjaira fogja bízni.

A spanyol belügyminisztérium adatai szerint az idei év első fél évében jelentős növekedést mutat a tengeren keresztül érkező menekültek száma. 2024. január 1. és június 15. között 23 037 menekült érkezett Spanyolországba, ami 122,6 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A Walking Borders migrációs jogvédő szervezet adatai szerint az év első öt hónapjában közel ötezer ember vesztette életét a tengeren, miközben Spanyolország felé tartottak, ami naponta átlagosan harminchárom ember halálát jelenti.

A spanyol gazdasági élet más területein is fontos fejlemények történnek. A spanyol gazdasági minisztérium alá tartozó Külföldi Befektetési Hivatal (Inversiones Exteriores), amelynek meg kell adnia a Ganz-MaVag magyar konzorciumnak az engedélyt a spanyol piacra való belépésre, ismét meghosszabbította az eredeti határidőt, miután további dokumentumokat kért be a magyar ajánlattevőtől. A Ganz-MaVag még április 4-én nyújtotta be hivatalos ajánlatát a spanyol Talgo vonatgyártóra, így a maximális határidő alapból július 4-e lett volna, a határidőt azonban most egészen július végéig kitolták. A spanyol források szerint azonban a tranzakció valószínűleg az év végéig elhúzódik majd, hacsak nem jön a kormány által keresett másik ajánlattevő.