Javítóintézetbe küldenék a focilabdát elrabolt fiút

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség javaslata szerint javítóintézetbe kellene küldeni azt a 12 éves fiút, aki egy másik gyermektől erőszakkal elrabolt egy focilabdát egy kispesti focipályán tavaly nyáron. A vádirat szerint a fiú és egy 12 év alatti társa 2022. június 10-én kora délután csatlakoztak egy másik fiúhoz, aki egyedül játszott a labdával, azzal az ürüggyel, hogy együtt játszanak.

Az eset során a támadók először elrúgták a labdát, majd megkérdezték az áldozattól, hogy képes-e verekedni. Amikor a sértett azt válaszolta, hogy ő nem verekedős típus, többször megpofozták. A fiú ezután megpróbálta elhagyni a helyszínt, de a támadók megakadályozták ebben, többször megpróbálva elgáncsolni őt.

A bántalmazás tovább fokozódott, amikor a sértett fel akarta venni a labdáját, de a támadók kiütötték a kezéből, és a földre térdeltették. Az ügyészség információi szerint a támadók a labdával együtt távoztak, és nem hajlandóak voltak azt visszaadni a fiúnak, még kérésére sem. A megtámadott fiú nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Az eljárás során kirendelt igazságügyi szakértő megállapította, hogy az elkövetéskor a 12 éves fiú beszámítható volt, és rendelkezett a bűncselekmény felismeréséhez szükséges belátási képességgel. A fiatalabb társa azonban – a törvény rendelkezése alapján – az életkora miatt nem büntethető. A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség Fiatalkorúak Büntetőügyeinek Részlege a 12 éves fiút rablás bűntettével vádolja, és vele szemben javítóintézeti nevelés elrendelését indítványozták.