Jacques Lipchitz kubista szobrász alkotásaiból nyílt kiállítás a Szépművészetiben

A Szépművészeti Múzeum Michelangelo termében megnyílt kiállítás Jacques Lipchitz litvániai születésű, zsidó származású francia szobrászművész munkásságát mutatja be. A tárlat a kubista korszak alkotásaitól egészen a monumentális művekig terjedő ívet ölel fel, és Lipchitz szakmai-baráti kapcsolatrendszere is megismerhető rajta.

Jacques Lipchitz, aki 18 éves korában, 1909-ben érkezett Párizsba, hamarosan szoros barátságot kötött Amedeo Modiglianival és Diego Riverával, valamint találkozott Pablo Picassóval és más kubista művészekkel. Ezek a kapcsolatok jelentős hatással voltak művészeti fejlődésére, és Lipchitz felismerte a kubizmus szobrászatban rejlő lehetőségeit. A Szépművészeti Múzeumban látható kiállításon mintegy 40 alkotás tekinthető meg, köztük szobrok, egyedi és sokszorosított grafikák, amelyek a művész kísérletező korai időszakától a későbbi, a zsidó hagyományra és a görög mitológiára reflektáló művekig terjednek.

Az 1920-as évek közepére Lipchitz műveinek szigorú geometrikus szerkezete fellazult, és érdeklődése az elbeszélhető tartalom felé fordult. Mitológiai és bibliai témákon keresztül a „küzdelem” motívumát dolgozta fel, amelyek a harmincas évektől kezdve nácizmus- és háborúellenes állásfoglalásokként is értelmezhetők. A német megszállást követően előbb Dél-Franciaországba menekült, majd 1941 nyarán New Yorkban telepedett le, ahol életművének utolsó két évtizedében több monumentális alkotása is megvalósult.

A kiállításon kiemelt jelentőségű Lipchitz utolsó megrendelése, az Életünk fája, mely zsidó vallásának állít emléket, és amelynek két vázlata is látható. Emellett a magángyűjteményben őrzött hat szobor és két érem, rajzok és grafikák, a művészkönyvek és dokumentumok, valamint a művész gyűjteményének és könyvtárának néhány darabja is bemutatásra kerül, amelyek reprezentatív történeti ívet mutatnak be a kubista korszaktól a legfontosabb szobraihoz készült bozzettókig.

Lipchitz egy-egy témával több alkalommal is foglalkozott, sorozatokban, variációkban gondolkodott. Az első inspirációkat közvetlenül rögzítő, azok spontaneitását őrző kis méretű agyagmakett és a rajz voltak a kísérletezéseinek terepei. A kiállításon bemutatott művek alapján nyomon követhető egy-egy mű születésének folyamata.

A tárlaton Amédée Ozenfant, André Lhote, Arbit Blatas és Boris Taslitzky művei is helyet kaptak, melyek közül néhány egykor Lipchitz saját gyűjteményéhez tartozott, így a látogatók betekintést nyerhetnek abba a művészeti közegbe, melyben Lipchitz alkotott.

A kiállítás 2024. június 21. és szeptember 1. között látogatható, a kurátorok Geskó Judit és Somodi Anett, a kurátorok művészettörténész munkatársa Sodics Dominika. A tárlatot szervezte Szvoboda Krisztina, az installációtervezésért és kiállításgrafikáért felelt Brotesser Zsuzsanna, a műtárgykölcsönzési feladatokat Farkas Zsófia látta el.