GVH vizsgálat a csoda-bababalzsamok ügyében

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a szlovákiai EC Global SVK s.r.o. vállalkozás ellen, mivel felmerült a gyanú, hogy a cég megtévesztheti a fogyasztókat a Babybeet márkájú illóolajok és balzsamok egészségre és gyógyhatásra vonatkozó állításaival.

A GVH szerint a vállalkozás a kisgyermekes szülőknek ajánlott termékeket úgy népszerűsítette, hogy azok egészségre gyakorolt hatásait, mint például az immunrendszer erősítését, a jobb alvást vagy a nátha gyógyítását, valószínűsíthetően nem tudja alátámasztani. A vizsgálat 2023. március 28-tól kezdődött, és a vállalkozás a weboldalán keresztül hirdette ezeket a termékeket.

A szlovákiai cég a Babybeet márkájú termékeit egy általa létrehozott, 'Pediatrikus Aromaterápiás Szakértői Egyesület' néven futó Facebook profil segítségével is népszerűsítette. A GVH szerint ez a profil hamis benyomást keltett a fogyasztókban, mintha egy független szervezet ajánlaná a termékeket.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása önmagában nem jelenti azt, hogy a vállalkozás valóban jogsértést követett el. A vizsgálatot a GVH alapesetben három hónap alatt zárja le, de szükség esetén kétszer is meghosszabbíthatja, legfeljebb két-két hónappal.