Ősi folyórendszer maradványaira bukkantak az Antarktisz jege alatt

Egy új tanulmány szerint a nyugat-antarktiszi jégtakaró alatt ősi folyórendszer maradványaira bukkantak, amely mintegy 1500 kilométer hosszú lehetett.

A felfedezés fontos betekintést nyújthat abba, hogy az ősi klímaváltozások miként formálták a Földet. Johann Klages, a németországi Alfred Wegener Intézet Helmholtz Sark- és Tengeri Kutatóközpontjának munkatársa hangsúlyozta, hogy a jövőbeli éghajlatváltozások megértéséhez tanulmányozni kell a Föld olyan korábbi időszakait, amikor hasonló jelenségek már bekövetkeztek.

A kutatások szerint 34-44 millió évvel ezelőtt, a középső és kései eocén korban a Föld légköre drasztikusan megváltozott. A szén-dioxid szint csökkenésével globális lehűlés indult meg, ami gleccserek kialakulásához vezetett. Az Antarktisz esetében ez különösen fontos, mivel a jelenlegi emberi tevékenység következtében növekvő szén-dioxid-szint hasonlóan drasztikus változásokat idézhet elő a régióban. A késő eocén korban a szén-dioxid koncentrációja majdnem kétszerese volt a mai értéknek, és előrejelzések szerint a jelenlegi ütem mellett 150-200 év alatt elérhetjük az akkori szintet.

A nyugat-antarktiszi régió múltjának feltárása azonban nehézségekbe ütközik, mivel a területet jelenleg vastag jégréteg borítja. Klages és csapata 2017-ben a Polarstern kutatóhajón utazott a térségbe, hogy a legmodernebb fúróeszközök segítségével mintákat gyűjtsön a tengerfenék üledékeiből és kőzeteiből.

A kutatók közel 30 méter mélyre fúrtak a tengerfenékbe, ahol két különböző korú üledékréteget találtak. Az alsó réteg a középső kréta időszakból származott, körülbelül 85 millió éves volt, amikor a térség mérsékelt égövi esőerdővel borított terület volt. A felső réteg az eocén közepéből és végéből eredt, és 30-40 millió éves volt. A homokos üledékrétegben talált rétegzett mintázat és a lipid biomarkerek elemzése révén kimutatták egy olyan molekulát, amely édesvizekben élő cianobaktériumokban fordul elő, ami arra utal, hogy a területen egykor folyó folyt. A kutatók a szemcséket követve megállapították, hogy a folyó nagyjából 1500 kilométer hosszúságú lehetett, és az Amundsen-tengerbe ömlött.