Új ősi ragadozófajt fedeztek fel Brazíliában

Brazília területén egy krokodilszerű, kistestű ragadozó fosszíliájára bukkantak, amely a triász korban, körülbelül 237 millió évvel ezelőtt élt – számolt be róla az ABC News.

A Parvosuchus aurelioi névre keresztelt új faj egy hiányos csontvázból álló fosszíliaként került elő, amelynek részét képezi egy teljes koponya is. A 15 centiméter hosszú koponya hosszú, vékony állkapoccsal és hátrafele görbülő hegyes fogakkal rendelkezik. A kutatók szerint ez az állat egy körülbelül 2 méter hosszú, fürge, négy lábon járó ragadozó lehetett.

A lelet jelentősége abban rejlik, hogy a triász korban élő hüllők sokkal elterjedtebbek lehettek, mint azt korábban gondolták, és ezek a kis ragadozók a dinoszauruszok megjelenése előtt több millió évvel léteztek. A Parvosuchus aurelioi a Gracilisuchids nembe tartozik, amelyből eddig mindössze három fajt ismertek: kettőt Kínában, egyet pedig Argentínában fedeztek fel.

A kutatók egyelőre nem tudják pontosan, hogy mi okozhatta a Gracilisuchids nembe tartozó fajok kihalását, de feltehető, hogy a klímaváltozás és a dinoszauruszok megjelenése is szerepet játszhatott ebben. A kisebb méretű ragadozók valószínűleg nem tudtak versenyezni a nagyobb őshüllőkkel az élelemért, ami hozzájárulhatott a fajok számának csökkenéséhez.