Donald Sutherland, a nagy csibész

Donald Sutherland, Hollywood egyik legsokoldalúbb és legtermékenyebb színésze volt, aki a hatvanas évek második felében tört a csúcsra és haláláig ott is maradt, 88 éves korában hunyt el.

Nem volt tipikus sztár, sem megjelenésében, sem magaságában nem felelt meg a hollywoodi sztenderdeknek, és politikai nézeteivel sem nyert népszerűséget, hiszen az anarchiát tartotta a legjobb államformának. A siker sem vakította el, forgatások után mindig visszatért önmagához, a kedves, bohókás sármőrhöz, akinek arcán mindig ott bujkált a jellegzetes mosolya.

Sutherland számos emlékezetes karaktert alakított, legyen szó a MASH cinikus katonaorvosáról, a Kelly hősei dilinyós tankistájáról, vagy a Tű a szénakazalban hidegvérű náci kémjéről. Említhetjük az Űrcowboyok nyugdíjas űrhajósát, az Édes, drága titkaink családfőjét, vagy Az éhezők viadala-filmek Snow elnökét is. Képességei révén olyan színész volt, aki filmekre építhető, és még a gyengébb alkotásokat is képes volt feldobni.

A színész hat évtizedes pályafutása során 199 filmben és sorozatban szerepelt, melyek örök emléket állítanak neki. Hollywood szégyene, hogy Sutherlandet sosem jelölték Oscar-díjra, bár 2018-ban Életmű-díjjal ismerték el munkásságát.

A hollywoodi csillogás azonban nem mindig arany, amit Ónodi Eszter is megtapasztalhatott, amikor a testét átalakította egy szerep kedvéért. Az Aglaja című filmben nyújtott alakításáért díjazott színésznő elmondása szerint izmokat pakoltak rá, és fogynia is kellett, ami fizikailag és mentálisan is megterhelő volt számára. Ónodi Eszter a KAPOD című podcastban beszélt arról, hogy a szerep kedvéért olyat tett a testével, amit egyébként nem tett volna meg. A Hudini című sorozat forgatásán pedig testközelből figyelhette meg, milyen egy amerikai sztár élete, és milyen magányos és kiszolgáltatott lehet valaki, mint például Kristen Conolly, aki depressziós és rosszkedvű volt, annak ellenére, hogy minden körülmény adott volt a boldogsághoz.