Donald Sutherland emlékezetes alakításai

88 éves korában elhunyt Donald Sutherland, a hetvenes évek Új-Hollywood mozgalmának kiemelkedő színésze, aki évtizedeken át folyamatosan aktív maradt a színészet terén. Emlékezetes szerepeit felidézve, képek segítségével mutatjuk be pályafutásának állomásait, a háborús filmektől kezdve a thrillereken át a drámákig.

A piszkos tizenkettő (1967) forgatásán Sutherland Lee Marvin, Telly Savalas és John Cassavetes társaságában látható, ahol ő a sorban a negyedik jobbról. Clint Eastwood oldalán tűnt fel a Kelly hőseiben (1970), majd Elliot Goulddal golfruhában pózolt egy helikopter előtt a M.A.S.H. (1970) forgatásán. Alan J. Pakula Klute című thrillerében (1971) kapott főszerepet, amelyet követően Nicolas Roeg Ne nézz vissza! című filmjében (1973) egy gyászoló apát formált meg, aki Velencébe menekül a fájdalma elől.

Fellini Casanovájában (1976) a híres nőcsábászt alakította, majd a testrablók támadásában (1978) egy olyan világban találta magát, ahol kozmikus mikroorganizmusok veszik át az uralmat az emberek felett. Az Átlagemberek (1980) című drámában Mary Tyler Moore mellett játszott, Robert Redford rendezésében. A Tű a szénakazalban (1981) című második világháborús kémthrillerben is főszerepet kapott.

Az új évezredben sem állt meg: Az éhezők viadalában (2012) Snow elnököt formálta meg, ezzel is bizonyítva, hogy a változatos szerepek mestere. Donald Sutherland pályája során számos emlékezetes karaktert hozott létre, amelyek a mai napig hatással vannak a filmrajongókra. Az általa megformált szerepek sokszínűsége és mélysége tükrözi azt a kivételes tehetséget, amelyet a színész a vászonra vitte.

Az IMDb filmes adatbázisban 200 produkció mellett van ott neve színészként. Az első film, amelyben – néhány apró televíziós szerep után – feltűnt, Wolf Rilla 1963-as, méltán elfeledett The World Ten Times Over-je volt, ebben ő volt a „magas férfi az Nightclubban”. Az utolsó szerepe pedig a tavalyi, az amerikai történelem egyik első afroamerikai szövetségi rendőrfőnök-helyetteséről szóló sorozat, Az igazság emberei: Bass Reeves-ben volt, itt egy bírót alakított.

Hollywood emlékezik Sutherlandre mint azon kiváló színészek egyikére, akit sosem jelöltek Oscar-díjra. Ezt a csorbát próbálta kiköszörülni az Amerikai Filmakadémia, amikor 2017-ben pályafutásának elismeréséül Oscar-életműdíjat adott az akkor 82 éves színésznek.

Kiefer Sutherland, a színész fia „a filmtörténet egyik legfontosabb színészének” tartja apját. „Soha nem rettent el egy szereptől sem, legyen az jó, rossz vagy csúf. Szerette, amit csinált, és ennél többet senki nem kívánhat” – írta.