Brit kórházak elleni súlyos kibertámadás és az államadósság növekedése

Személyes betegadatok kerültek nyilvánosságra, miután egy hackercsoport kibertámadást hajtott végre a brit állami egészségügyi szolgálat egyik háttérszolgáltatója ellen.

Június elején a Synnovis vállalat, mely a NHS londoni kórházainak laboratóriumi szolgáltatásokat nyújt, vált egy zsarolóvírusos támadás célpontjává. A június 3-án történt incidens következtében jelentős zavarokat szenvedett a brit főváros egészségügyi rendszere, többek között az alapellátási központok működése is akadozott, egyes szolgáltatások még a támadás után hosszú idővel sem álltak helyre.

A sürgősségi ellátást nem érintő támadás miatt több mint 1300 előre tervezett kezelést, műtétet és háziorvosi vizsgálatot kellett törölni vagy más szolgáltatókhoz átcsoportosítani.

A Qilin névre hallgató hackercsoport, melyet szakértők szerint Oroszországból irányítanak, a BBC-nek nyilatkozva elismerte, hogy közzétették a Synnovis rendszereiből megszerzett közel 400 gigabájt terjedelmű bizalmas beteginformációt saját darknet hálózatukon és a Telegram üzenőportálon.

A közzétett adatok között megtalálhatók a páciensek nevei, születési időpontjaik, NHS-kódjaik, valamint a laboratóriumi vérvizsgálatok jellege. A tesztek eredményeit azonban nem tették közzé, viszont a Synnovis és különböző kórházak, háziorvosi praxisok közötti pénzügyi megállapodások részletei is nyilvánosságra kerültek.

A BBC értesülései szerint a Qilin csoport a közzététellel büntetni akarta Nagy-Britanniát, amiért az "nem nyújt segítséget a háborúhoz", bár nem pontosították, hogy melyik konfliktusra utalnak.

Az NHS angliai tagozata és a brit kormány mellett működő Országos Kiberbiztonsági Központ (NCSC) együttműködésben vizsgálja a közzétett adatokat, hogy megerősítsék, valóban a Synnovis rendszereiből származnak-e a személyes betegadatok.

Ezzel párhuzamosan, a brit gazdaság további kihívásokkal néz szembe, hiszen a pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában. Május végén a nettó államadósság-állomány 2742,9 milliárd font volt, ami 99,8 százalékos GDP-arányos nettó államadósságrátának felel meg.

Az ONS szerint a brit közszféra adósságterhe a hazai össztermék arányában mérve legutóbb 1961 márciusában volt ennél magasabb. A GDP-arányos államadósságráta a múlt hónap végén 3,7 százalékponttal haladta meg a tavaly májusi szintet.

A brit kormány számára hivatalos makrogazdasági és közfinanszírozási előrejelzéseket készítő intézet (Office for Budget Responsibility, OBR) jelenleg érvényes prognózisa szerint a GDP-arányos államadósságráta a 2024-2025-ös pénzügyi év végén 98,8 százalék, a 2028-2029-es pénzügyi év végén 94,3 százalék lesz, ami háztartásonként 104 ezer font (49 millió forint) adósságnak felel meg. Az államadósság növekedése további nyomást gyakorolhat az egészségügyi rendszerre, amely már így is jelentős kihívásokkal küzd a kibertámadások és a pandémia következményei miatt.