"Nagyon nehéz" a magyarországi LMBTQI-közösség helyzete

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi képviseletének vezetője a Politico-nak nyilatkozva kifejtette, hogy a magyarországi LMBTQI-közösség helyzete "nagyon nehéz".

Az Egyesült Államok magyarországi képviseletével együtt harmincöt ország budapesti nagykövetsége és több kulturális intézet is támogatásáról biztosította a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI+) közösség tagjait a 29. Budapest Pride Fesztivál alkalmából. Pressman az országba érkezése óta aktívan kiáll a magyarországi LMBTQI-közösség mellett, például a Budapest Pride nyitórendezvényén mondott beszédet, és a Pride hónap lezárásaként családi pikniket tartanak a nagykövetségen, amely fontos üzenetet hordoz a kormány felé.

A nagykövet a Politicónak adott interjúban beszámolt arról, hogy Magyarországon milyen intézkedések és történések nehezítik meg az LMBTQI-közösség helyzetét. Említést tett a könyvesboltokat érintő bírságokról, a Magyar Nemzeti Múzeumban történtekről, ahol a Nemzetközi Sajtófotó Kiállításon egy LMBTQI-témájú fotót el kellett keríteni, majd az intézmény igazgatóját, L. Simon Lászlót is menesztették. Pressman szerint a kormánymédia a kormányellenes véleményt nyilvánító LMBTQI-közösség tagjait pedofilnak állítja be.

Bár konkrét részleteket nem közölt arról, milyen párbeszédeket folytatott magyar politikusokkal, Pressman elárulta, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei nem elégedettek a magyar kormány reakciójával az LMBTQI-emberek helyzetével kapcsolatosan megfogalmazott aggodalmakra.