A világ egyik legmodernebb légvédelmi rendszere: Az SZ-500 Prométheusz

Az ukrán vezérkar szerint Oroszország a Krím-félszigeten vetette be a SZ-500 Prométheusz légvédelmi rendszert, amely a korábbi SZ-400-as rendszereket egészíti ki és minden repülő célpont ellen hatékony lehet. Az SZ-300-as és SZ-400-as rendszerek eddigi kritikái ellenére Moszkva állítása szerint a Prométheusz a légvédelem minden problémáját megoldja, 600 kilométeres hatótávolsággal a ballisztikus rakéták, és 500 kilométeres hatótávolsággal a konvencionális repülőgépek ellen. A rendszer állítólag képes a drónoktól a hiperszonikus rakétákon át az alacsony föld körüli pályán keringő műholdakig minden célpont lelövésére, bár ezeket az állításokat fenntartásokkal kell kezelni.

A Prométheusz rendszer hét komponensből áll, beleértve a vertikális rakétaindítót, a parancsnoki központokat és különféle lokátorokat, amelyek egyidejűleg több TEL rendszer irányítására is képesek. Az SZ-500-as reakcióideje a célpont észlelésétől az első rakéta kilövéséig kevesebb mint négy másodperc, ami jelentős javulást jelent az SZ-400-as rendszerhez képest. Azonban a rendszer pontos képességei még ismeretlenek, mivel eddig nem vett részt éles bevetésen.

Az ukrán hírszerzés szerint jelenleg csak a Krím félszigeten állomásoznak Prométheuszok, ahol a Kercsi híd védelmét látják el. Az orosz légvédelem jelenlegi állapota és az ukrajnai háború tapasztalatai alapján Moszkvának szüksége van a modernebb légvédelmi eszközökre, így várható, hogy az SZ-500-asok fontos szerepet fognak vállalni a konfliktusban. Az orosz fegyveripar iránt érdeklődő India is figyelemmel kíséri a fegyverek teljesítményét.