Az OTP és Paks II. mentességet élvezhet az EU új szankciói alól

Magyarország és Németország visszalépése lehetővé tette az Európai Unió számára, hogy megállapodjon a tizennegyedik szankciós csomagról, amely mentességet biztosít a Paks II. projektnek és nem érinti az OTP-t.

Az Európai Unió több mint másfél hónapig tartó tárgyalások után elfogadta a tizennegyedik szankciós csomagot, amely az orosz LNG-szállításokat is célba veszi. Magyarország és Németország korábbi ellenállása után álltak el a blokkolástól, ami utat nyitott az új szankciók elfogadásához. A Szabad Európa értesülései szerint a magyar kormány a németek előtt módosította álláspontját a tárgyalások során.

A magyar kormány döntését befolyásolta, hogy a szankciós csomag elfogadása nem érinti a Paks II. atomerőművet, valamint bizonyos magyar vállalatokat, mint például az OTP-t. A Paks II. projekt ezzel általános mentességet élvez a jövőbeni szankcióktól, ami jelentős előrelépés a korábbi eseti mentességekhez képest. A magyar kormány továbbra is ellenez minden nukleáris kérdéssel kapcsolatos szankciót, beleértve a Roszatom vezetőinek szankcionálását is.

A szankciók ellenére az EU-ba irányuló orosz LNG-import nem kerül megtiltásra, csupán a harmadik országokba történő újraexportálását korlátozzák. Emellett az orosz LNG-projektekbe történő beruházásokat is betiltják, elsősorban az Északi-tenger környéki projekteket érintve. Az orosz LNG 2023-ban az EU gázfogyasztásának 5 százalékát tette ki, és jelentős nyereséget generált Oroszország számára. A szankciók hatására Oroszországnak át kell alakítania LNG-üzleti modelljét, és valószínűleg át kell irányítania a szállítmányokat a Jeges-tengeren keresztül.

A magyar kormány egy másik aggálya a szankciós javaslattal kapcsolatban az volt, hogy az európai anyacégeket kötelezte volna arra, hogy oroszországi leányvállalataiknál is érvényesítsék a szankciókat. Ez különösen az OTP számára jelentett volna problémát. A jelentések szerint a javaslatot végül módosították, így az nem jelent fenyegetést az érintett európai befektetők számára.

A No Russian záradék, amely elsősorban a kis- és középvállalkozások érdekeit védi, a német kormány ellenállásába ütközött. A Scholz-kabinet végül elérte a tervezett korlátozó intézkedések enyhítését, cserébe a szankciós csomag jóváhagyásáért.