Amerikai geomérnöki kísérletek és azok lehetséges hatásai Európára

Egy friss tanulmány szerint a Kaliforniában alkalmazott geomérnöki technikák, amelyek célja a hőség enyhítése, növelhetik a hőhullámokat Európában - figyelmeztet a The Guardian.

A geomérnökség olyan technológiák gyűjtőneve, amelyekkel mesterséges beavatkozásokkal próbálják megfékezni az éghajlatváltozást. A Nature Climate Change folyóiratban megjelent tanulmány szerint az Egyesült Államok nyugati partján végzett geomérnöki beavatkozások hosszú távon fokozhatják az Európában tapasztalható hőhullámokat. Kaliforniában például felhőfényesítéssel próbálnak védekezni az extrém hőhullámok ellen, amely során fényvisszaverő aeroszolokat juttatnak a felhőkbe, hogy több napsugárzást verjenek vissza.

A kutatók számítógépes modellek segítségével két különböző régióban végzett felhőfényesítést szimuláltak. Az egyik modell a 2010-es évek, a másik a 2050-re előrejelzett éghajlati viszonyokat vette figyelembe. Az eredmények szerint a 2010-es években Alaszka mellett végzett műveletek 55%-kal csökkentették volna a veszélyes hőség kockázatát, míg Kaliforniában csak 16%-os mérséklődést értek volna el. Azonban 2050-re a kaliforniai beavatkozások akár a kívánt hatás ellenkezőjét is előidézhetik, vagyis a terület még forróbbá válhat.

Mindkét szimuláció során vizsgálták a felhőfényesítés hatását a szélesebb környezetre is. Míg a 2010-es években végzett beavatkozások Európában is csökkentették volna a hőhullámokat, a 2050-re vonatkozó szimuláció szerint az Egyesült Államokban végzett felhőfényesítés növelheti a hőmérsékletet az európai kontinensen.

A tanulmány szerzői szerint az eredmények aggodalomra adnak okot, mivel jelenleg kevés vagy semmilyen szabályozás nincs érvényben a geomérnöki technikák alkalmazásával kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy országok, városok, vállalatok vagy akár gazdag magánszemélyek is megpróbálhatják módosítani a helyi éghajlatot, ami mások környezetére is hatással lehet. Ausztráliában már több mint négy éve alkalmaznak felhőfényesítő technikákat a Nagy-korallzátony lehűtése érdekében.