A táncművészet jövője és kihívásai

A Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) végzős hallgatóinak vizsgaelőadása után Fodorné Molnár Márta rektorral beszélgettünk a táncművész szakma jelenlegi helyzetéről és a pályakezdők előtt álló lehetőségekről.

A Nemzeti Táncszínházban megrendezett vizsgaelőadás alkalmával a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora, Fodorné Molnár Márta elmondta, hogy a tánc számára szerelem, és e nélkül nem érdemes a pályát választani. A végzős hallgatóknak ma könnyebb lehet a megfelelő társulat kiválasztása az internet segítségével, de a gazdasági helyzet és a konkurencia nehezíti a szerződések elérését.

A Grand Audition rendezvényt Budapesten is megszervezték, hogy összehozzák a pályakezdő táncművészeket és a társulatvezetőket, akik szerződéseket ajánlanak fel a leginkább tetsző fiataloknak. Emellett létrehozták a Budapest Ballet Grand Prix nemzetközi balettversenyt, ahol a zsűri szerződést is ajánlhat a legtehetségesebbeknek. Az első versenyre huszonhárom országból érkeztek résztvevők, és a szervezők bíznak a verseny sikerében az idei évben is.

Fodorné Molnár Márta szerint a tánc minden formában pozitív mentális és fizikális hatással bír, és a művészeti nevelés minden gyermek életében fontos szerepet játszik. Ideális lenne, ha minden gyermek hozzájuthatna ehhez a lehetőséghez, függetlenül családi körülményeitől.

Az MTE rektora kiemelte, hogy az egyetem széles oktatási spektrummal rendelkezik, és a végzős hallgatók sokszínű, küzdelmes tanulmányainak eredményét a vizsgaelőadáson láthattuk. Az oktatók irányítása mellett a hallgatók előtt számos lehetőség áll nyitva, és a sokszínű képzésnek köszönhetően a munkaerőpiacon is nagy az igény a tudásukra.

A párizsi Operaház példája mutatja, hogy a művészeti intézményeknek alkalmazkodniuk kell a változó igényekhez, és az MTE is erre készíti fel hallgatóit. A sikeres felkészítést a szerződésajánlatok magas száma is igazolja.

(Borítókép: Fodorné Molnár Márta. Fotó: Papajcsik Péter / Index)