Ezüstérmes a női párbajtőrcsapat és a férfi tőrcsapat is Bázelben

A Dékány Kinga, Gnám Tamara, Muhari Eszter, Nagy Blanka összeállítású magyar női párbajtőrcsapat, valamint a Dósa Dániel, Szemes Gergő, Mihályi Andor, Tóth Gergely alkotta férfi tőrcsapat is ezüstérmet szerzett pénteken a bázeli vívó Európa-bajnokságon.

A magyar női csapat a 16-os táblán kezdte meg a küzdelmeket, ahol fölényesen, 45–22-re győzött a finn együttes ellen. A negyeddöntőben a britek vártak rájuk, akik meglepetésre az ukránokat búcsúztatták korábban, de a magyarok itt is magabiztosan, 45–35-re diadalmaskodtak.

Az elődöntőben a lengyelekkel kellett megküzdeniük. A magyarok végig vezetve, a hatodik pár után 30–24-re állva, a hetedik és a nyolcadik asszóban a lengyelek közeledtek ugyan, de az utolsó asszóban Muhari Eszter és Martyna Swatowska-Wenglarczyk küzdelmében a magyar vívó egymás utáni találataival 45–37-re nyert. A lengyel 34-33-nál már csak egy tus hátrányban volt, de Muhari innentől egymás után adta a találatokat, az egyre nagyobb hátrányba kerülő ellenfele jött előre, a feltartó szúrások pedig rendre pontosak voltak.

Az esti döntőben a világranglistát vezető olaszokkal kerültek szembe, akikkel szemben tavaly Eb-második helyezést értek el. Az olaszok a döntőbe jutásért szoros mérkőzésen, 32-31-re győzték le a francia csapatot. A magyarok az utolsó asszóig szoros összecsapáson 38–31-re kaptak ki, így ezüstérmet szereztek.

A férfi tőrcsapat a törököket és a németeket fölényesen győzte le, majd az elődöntőben szoros mérkőzésen egy tussal a címvédő olasz válogatottnál is jobbnak bizonyult, amelyben ott volt a tavaly világbajnok, kedden Bázelben egyéniben győztes Tommaso Marini, valamint a másik döntős Alessio Foconi is. A fináléban az olimpiai bajnok franciákkal vívtak, és 15 tusos vereséget szenvedtek. A magyar csapat – amely messze várakozáson felül teljesített az Eb-n – az utolsó mérkőzésén is jól küzdött, de a jóval esélyesebb franciák apránként jelentős különbséget építettek ki.

Ezelőtt 2003-ban, Bourges-ban jutott Eb-döntőbe magyar csapat a férfi tőrözőknél, akkor a Juhász Attila, Marsi Márk, Juhász Bence, Vízler Ádám alkotta válogatott 45-35-re kapott ki, szintén a franciáktól.

A női párbajtőrcsapat és a férfi tőrcsapat ezüstérmével a magyar küldöttség hat érmet gyűjtött be a svájci Európa-bajnokságon. Egy nappal korábban a párbajtőröző Siklósi Gergely második, Andrásfi Tibor harmadik lett, és másodikként végzett a kardozó Pusztai Liza is.

Vívó Európa-bajnokság, női párbajtőr, csapat:

a 16 között:

Magyarország-Finnország 45-22

negyeddöntő:

Magyarország – Nagy-Britannia 45-35

elődöntő:

Magyarország-Lengyelország 45-37

Olaszország-Franciaország 32-31

döntő:

Magyarország-Olaszország 31-38

Vívó Európa-bajnokság, férfi tőr, csapat:

elődöntő:

Magyarország-Olaszország (eredmény nem szerepel)

döntő:

Magyarország-Franciaország (eredmény nem szerepel)