A borbolyai ősbálna titkai

A Természettudományi Múzeum őslénytárának mélyén, a nyilvánosság szeme elől elrejtve pihen Magyarország egyik legfontosabb paleontológiai kincse, a borbolyai ősbálna csontváza. A lelet felfedezése nem mindennapi körülmények között történt, amikor Prost János munkásai egy téglagyár területén agyagot fejtettek, és váratlanul óriási csigolyacsontokra bukkantak 1899-ben. Prost János a felfedezés után azonnal átvette az irányítást, és személyesen felügyelte a további csontok kiemelését.

Az ásatást az időjárás miatt felfüggesztették, de a téglagyáros őröket állított a helyszínre, hogy megóvják az értékes leleteket. A tudósok bevonásával folytatott ásatások során négy év alatt sikerült összeállítani a teljes csontvázat, amely egy több millió évvel ezelőtt a Kárpát-medencében élő ősbálnáé volt. Kadic Ottokár királyi geológus és Sedlyár István munkájának eredményeképpen a csontváz először a királyi Földtani Intézetbe, majd később a Természettudományi Múzeumba került.

Szabó Márton, a múzeum őslénytani és földtani tárának muzeológusa szerint rendkívül ritka, hogy a Kárpát-medencében egy cet teljes csontváza előkerüljön, és ennek tudományos jelentősége óriási. A csontváz állapota már a felfedezéskor sem volt tökéletes, és a kiemelést végző szakemberek a korabeli eljárásoknak megfelelően, de mai szemmel nézve kissé trehány módon dolgoztak. A hiányzó részeket gipsszel pótolták, amelyből túl sokat használtak, ezért a szakmai körökben a borbolyai ősbálnát néha "gipszoszaurusznak" is nevezik. A csontvázat évtizedek óta nem láthatta a nagyközönség, és csak komoly szakmai indoklás esetén engedélyezik a megtekintését. Jelenleg két részre szedve őrzik, a koponyát és a többi részt külön helyen tartják.

A Vasárnapi Újság 1906-ban megjelent cikkében a csontvázat a külföldi szaktudósok is elismeréssel méltatták, mint a Mesocetus hungaricus, egy új bálnafaj maradványait. A múzeum muzeológusa egyelőre nem tud arról, hogy a közeljövőben kiállítanák a leletet, de nem zárja ki annak lehetőségét, hogy egy tematikus kiállítás keretében a nagyközönség is megcsodálhassa a borbolyai ősbálnát.