A Toy Story 2 majdnem megsemmisült

A Toy Story 2 elkészülése során kétszer is majdnem elveszett a film anyaga: először véletlenül törölték, majd a stúdió vezetői elégedetlensége miatt szinte az egészet újra kellett forgatni.

A Toy Story sorozat a Pixar egyik legnagyobb sikerű és legnagyobb hatású animációs filmje, amelyet a nagybetűs filmművészet kiemelkedő darabjaként is tartanak számon. A John Lasseter által rendezett klasszikust 2003-ban minden idők legjobb animációs filmjének választották, és 2005-ben bekerült az Amerikai Nemzeti Filmarchívumba is. A film 1995-ben a második legnagyobb bevételt hozó produkció lett, több mint 394,4 millió dolláros összbevétellel.

A Toy Story 2 elkészülése azonban nem volt zökkenőmentes. 1998-ban, amikor a Pixar már az utolsó simításokat végezte a filmen, egy alkalmazott véletlenül lefuttatott egy parancsot, ami következtében a film fájljai törlődni kezdtek. Oren Jacob, a cég informatikai vezetője éppen akkor észlelte a problémát, amikor a főszereplő Woody fájljai kezdtek eltűnni. Azonnal leállították a szervert, hogy megakadályozzák a további adatvesztést.

A helyzetet súlyosbította, hogy a biztonsági mentések sem voltak teljesek, mivel a korábbi adatokat gyakran felülírták az újakkal. Úgy tűnt, hogy a film anyagának nagy részét elvesztették, és a premiert is el kell halasztani.

A megoldást Galyn Susman, a műszaki vezető hozta, aki otthonról dolgozott és rendelkezett egy frissebb, két hetes biztonsági másolattal. A szalagos mentésekkel kombinálva sikerült helyreállítani a film anyagát. Susman és Jacob együtt vitték be a számítógépet a Pixar központjába, ahol sikerült lementeni az adatokat.

A Toy Story 2 története azonban itt még nem ért véget. A stúdió vezetői nem voltak elégedettek a közel végleges változattal, így úgy döntöttek, hogy majdnem az egész filmet újraforgatják. Csak Andy szobája és a fő karakterek maradtak meg, a többit teljesen újraírták és újraanimálták.

A Pixar csapata végül kitartó munkával és a bajtársiasság erejével időben befejezte a második részt, és a Toy Story 2 a tervezett bemutató napján, 1999. november 22-én megjelent a mozikban. Jacob szerint a történtek csak közelebb hozták egymáshoz a Pixar alkotógárdáját, és az élmény összekovácsolta a csapatot. Susman, aki a Toy Story 2 sorsát megmentette, 24 évvel később is a Pixarnál dolgozik, és a Toy Story-univerzumhoz közel maradt, hiszen ő felelt a 2022-ben megjelent Lightyear című animációs film produceri munkájáért is.