WHO: világszerte hamis, diabétesz elleni gyógyszerek kerültek forgalomba

Hamis, diabétesz elleni gyógyszerek kerültek forgalomba világszerte 2022 óta, melyeket súlycsökkentésre is használnak, ezért óriási irántuk a kereslet – figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a világ minden régiójában fennáll ez a probléma. Konkrét példaként 2023 októbere óta tapasztalt eseteket említettek Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból, illetve Brazíliából.

A tájékoztatás szerint a szemaglutid hatóanyagot tartalmazó Ozempic nevű gyógyszer hamisítványairól van szó, amelyek az eredetitől alig megkülönböztethetőek. Az Európai Unióban is forgalmazott készítményt kettes típusú cukorbetegség kezelésére használják, és mivel az éhségérzetet is csökkenti, testsúlycsökkentésre is előírják.

A WHO felhívta a figyelmet arra, hogy a hamisított gyógyszerek gyakran nem tartalmazzák a szükséges mértékű hatóanyagot, ami a cukorbetegeknél a vércukorszint ellenőrizhetetlen ingadozását vagy akár egészségkárosodást is előidézhet.

Az Egészségügyi Világszervezet éberségre intette az orvosokat, gyógyszerészeket, a gyógyszerfelügyeleti hatóságokat és a nyilvánosságot. Javasolták, hogy a gyógyszereket kizárólag receptre, patikákban szerezzék be az emberek, és kerüljék az internetes rendelést, valamint a közösségi médián keresztüli beszerzést. Az érintetteknek ellenőrizniük kell az inzulinadagoló tollakon az adagolási skálát, a címkét, és figyelniük kell a csomagoláson esetlegesen előforduló helyesírási hibákra.

A tömegigény miatt hiány keletkezett a szerből, amit a cukorbetegek sínylenek meg, így elkezdték hamisítani. A WHO 2022 óta kap egyre több jelentést a hamis szerekről. Az Egyesült Királyságban tavaly lefoglalt hamis készítmények Ausztriában és Németországban működő legális beszállítóktól érkeztek az országba, és a csomagolásuk is valódinak tűnt, vagyis nagyon nehéz megkülönböztetni őket.

Címlapi kép: Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP

(BBC/MTI)