Viggo Mortensen díszvendég lesz Karlovy Varyban

Viggo Mortensen, a dán-amerikai színész-rendező lesz az idei nemzetközi filmfesztivál egyik legnevesebb díszvendége a nyugat-csehországi Karlovy Varyban.

A nyugat-csehországi Karlovy Varyban megrendezésre kerülő nemzetközi filmfesztivál szervezői bejelentették, hogy Viggo Mortensen lesz az idei esemény egyik kiemelt díszvendége. A 58. alkalommal megrendezett filmszemle, Kelet-Európa egyetlen A kategóriás filmfesztiválja, június 28-án pénteken veszi kezdetét és július 8-án szombaton ér véget ünnepélyes díjkiosztással. Mortensen az amerikai filmsztár, aki a nyitónapon átveszi a fesztiválelnök díját, és bemutatják Egészen a világ végére című filmjét, amelynek ő a forgatókönyvírója, rendezője és főszereplője egyben. A dán származású amerikai színész leginkább Aragorn karakterének megformálásával vált ismertté a Peter Jackson rendezte Gyűrűk ura-filmekből.

Az Ez a mi világunk című amerikai film, amelyben Mortensen szerepelt, 2016-ban elnyerte a nézők díját Karlovy Varyban. A gálán Clive Owen, a Golden Globe-díjas brit színész és Daniel Brühl német színész is megkapja a fesztiválelnök díját. A hazai cseh filmesek közül Ivan Trojan színészt ismeri el a fesztivál szervezőbizottsága. A versenyprogramban és a rendkívüli bemutatók szekciójában összesen harminckét alkotást vetítenek, amelyeknek ez lesz a nemzeti vagy nemzetközi premierjük.

A fesztivál programja szerint a fődíjért száll versenybe Iveta Grófová pozsonyi rendező Emma és a halálfejes lepke című, szlovák-cseh együttműködésben készült filmje, amelyben az egyik főszerepet Borbély Alexandra magyar színésznő alakítja. A versenyfilmeket értékelő zsűri elnökének Geoffrey Rush Oscar-díjas ausztrál színészt választották, aki két évvel ezelőtt életműdíjat kapott a fesztiválon. A zsűri tagjai között szerepel Patricia Clarkson amerikai színésznő és Reisz Gábor magyar rendező is.